Annons

Längst till höger klimatminister Isabella Lövin (MP) i samtal med kollegor från Danmark och Nederländerna. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU:s klimatministrar nästan eniga om klimatlag

EU-länderna har enats om sin syn på den nya klimatlagen men bollar vidare den kanske viktigaste frågan till högst politiska nivå. Sveriges klimatminister Isabella Lövin är "väldigt nöjd".

På fredagen i förra veckan enades EU-ländernas klimatministrar som en så kallad partiell allmän riktlinje om hur unionens första klimatlag ska utformas. 

Klimatministrarna vill bland annat skrota EU-kommissionens ursprungliga förslag om att nya delmål mot unionens mål om att bli klimatneutralt 2050 ska kunna sättas genom så kallade delegerade akter där lagstiftarna har mindre möjlighet att ändra ett beslut. Istället vill de se ett nytt delmål för 2040 som sätts efter den första globala översynen av Parisavtalet.

Annons

Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) sade till Ekot att beslutet var ett stort steg framåt.

– I stort så är jag faktiskt väldigt nöjd, att vi nu har i stort sett alla EU:s medlemsländer som står bakom en ambitiös klimatlag på EU-nivå, sade Lövin.

Den kanske viktigaste delen i klimatlagen – nivån på klimatutsläppen 2030 – är dock oenigheten bland medlemsländerna fortfarande stor. Frågan bollas därför vidare till EU-ländernas stats- och regeringschefer och EU-toppmötet i december att avgöra. 

EU-parlamentet enades om sin ståndpunkt om klimatlagen tidigare i oktober.