Ungerns och Polens premiärministrar Viktor Orbán och Mateusz Morawiecki i samtal med den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Diplomat: Ultimatum till Ungern och Polen

Ungern och Polen måste signalera att de är redo att backa från sina veton mot EU-budgeten och coronafond senast onsdag. Annars kommer frågan inte upp på veckans toppmöte och möjligheten ökar att de övriga medlemsländerna går vidare med en separat krisfond utan de två ländernas medverkan, uppger Bloomberg.

Ungern och Polen har hittills vidhållit sina veton med hänvisning till motstånd till den nya mekanism som ska göra det möjligt att dra in EU-stöd till länder som bryter mot grundläggande demokratiska principer. 

EU-kommissionen har under tiden förberett en plan B med att gå vidare med ny coronafond utan de två ländernas deltagande.

Senast på onsdag, dagen innan årets sista planerade EU-toppmöte äger rum, måste Ungern och Polen ge ”tydliga signaler” på att de är redo att dra tillbaka sina veton, enligt en högt uppsatt diplomat, rapporterar Politico. Om inte så sker väntar ”troligen” plan B. 

Tanken med upplägget att vetofrågan inte ska behöva tas upp på EU-toppmötet på torsdag och fredag om Ungern och Polen inte signalerar villighet att kompromissa, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Plan B inbegriper bara coronafonden. Om det polsk-ungerska vetot ligger kvar kommer EU:s nästa flerårsbudget för 2021-2027 inte kunna börja gälla efter årsskiftet som planerat. Istället skulle då en nedbantad nödbudget träda i kraft.