Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet.

Debatt: Debatt: Oacceptabel av S och SD om internet

Katarina Stensson (PP) 15 februari 2021

Den kommande EU-regleringen av internet handlar om våra framtida fri- och rättigheter. Vår vision är en mångfald av plattformar med olika regler. Därför är både statsminister Stefan Löfvens krav på att plattformar ska regleras som tidningar eller Sverigedemokraternas förslag på att endast olagligt material får tas bort oacceptabla. Det skriver Katarina Stensson, partiledare för Piratpartiet.

I den svenska debatten om yttrandefriheten på nätet verkar det finnas två sidor.

Slutet för öppna plattformar
På den ena sidan står bland annat vår statsminister, som vill att  plattformar på internet ska regleras som tidningar, och alltså vara juridiskt ansvariga för vad deras användare gör. Det hade inneburit slutet för öppna plattformar där vanliga människor kan vara aktiva deltagare utan trösklar - allting som skulle synas på till exempel Youtube hade behövt passera aggressiv granskning från Googles team. Kvar hade varit ett internet likt kabel-TV, där medborgaren reduceras till passiv konsument.

För oss pirater är detta inte acceptabelt. Vi värnar principerna om ett öppet internet och aktivt deltagande.

Stoppar nischade diskussionsforum
På den andra sidan står bland annat Sverigedemokraterna, som vill att plattformar endast ska få ta bort material som konstaterats olagligt. Det hade i sin tur gjort det omöjligt att ha nischade diskussionsforum,eftersom man inte fått ta bort inlägg som lämnar ämnet; Wikipedia hade inte kunnat ta bort falsk information från sina artiklar; att erbjuda en gamingtjänst för barn där man aktivt tar bort pornografiskt material hade också varit omöjligt.

Till och med något så grundläggande som att ta bort spam hade på Sverigedemokraternas internet varit förbjudet.

Yttrandefriheten som fundament för demokratin är beroende av möjligheten till parallella diskussioner, diskussioner i olika former, med olika deltagargrupper och villkor. En mångfald av röster i en mångfald av samtal skapar en vital demokrati. Piratpartiet vill alltså fortsatt tillåta att den som tillhandahåller en plattform för diskussioner på internet också modererar den enligt sina egna regler.

Mångfald och decentralisering
Som pirater värnar vi principen om mångfald och decentralisering. Vi vill att internet ska bestå av många olika arenor med olika villkor, syften och normer, istället för samma regler ska gälla för alla diskussioner i alla grupper.

Vi pirater är dock för att vissa begränsningar i moderationsfriheten ställs upp. Reglerna ska fortsatt bestämmas av plattformarna själva, mende ska vara transparenta och tillämpas konsekvent, med respekt för yttrandefriheten. Blockeringar ska kunna överklagas och granskas av oberoende bedömare. Här har EU-kommissionens förslag till reglering av framtidens internet - Digital Services Act (DSA) - många förtjänster.

Det måste vara tillåtet för en plattform att välja att ha en låg nivå av moderering, vilket kanske leder till mycket spam och trollande. Det måste också vara tillåtet för en plattform att välja en hög nivå av moderering, vilket kanske leder till en tråkig plattform där endast vissa typer av yttranden tillåts. En mångfald av regler leder till en mångfald av samtal, vilket är positivt för samhället.

Men en mångfald av regler kan inte finnas utan en mångfald av plattformar. Så ser tyvärr inte internet ut idag, utan en handfull plattformar ägda av en handfull företag dominerar totalt.

Även om plattformarnas moderering följer de grundläggande principer vi nämnde tidigare så är de stora digitala plattformarna så dominerande att de sväljer alla försök till parallella samtal, som sugs in i deras malström av toppstyrt kurerade flöden. Att lämna dessa plattformar är ihög utsträckning att lämna möjligheten till kontakt med vänner och olika gemenskaper.

För att nå vår vision om ett internet med en mångfald av diskussionsytor med olika regler, måste vi bryta jättarnas dominans och decentralisera nätet. Vårt förslag är att göra detta genom att lagstifta fram öppna plattformar, som användare enkelt och smidigt kan flytta fram och tillbaka mellan.

Precis som du idag kan skicka email till någon som använder Outlook även om du själv använder Gmail, ska du kunna skicka meddelanden mellan olika sociala medier. Det ska vara möjligt att skapa en app från vilken du kan skicka både SMS och Twitter-meddelanden. För dig som vill lämna Facebook ska det vara möjligt utan att förlora kontakten med de gemenskaper du funnit där.

Med sådan reglering hade vi stimulerat innovation och konkurrens på digitala marknader och främjat en mångfald av diskussionsforum, vilket gynnat demokratin.

Regleringen av internet är den viktigaste politiska striden för att säkra grundläggande fri- och rättigheter och demokratiskt deltagande i framtidens samhälle. Att decentralisera internet är fundamentalt om vi någonsin ska kunna se ett internet med mångfald, där öppenheten inte drunknar i nätjättarnas dominans.

Piratpartiet driver genom våra internationella EU-parlamentariker på för att inkludera sådan regleringi DSA. Vi hoppas på att få sällskap i det från såväl regeringen som de svenska EU-parlamentarikerna.


Katarina Stensson
Partiledare för Piratpartiet

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret