Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Lönegapet mellan män och kvinnor i EU är 14 procent. Arkivbild.

Lönetransparens välkomnas av många EU-parlamentariker

BRYSSEL 18 mars 2021

Den stora majoriteten EU-parlamentariker är positiva till förslaget om ökad insyn i lönesättningen för att minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner. – Vi måste agera snabbt, säger Heléne Fritzon (S).

För två veckor sedan presenterade EU-kommissionen sitt förslag för att minska skillnader i lön mellan män och kvinnor i medlemsländerna. Enligt de senaste uppgifterna är lönegapet mellan kvinnor och män i genomsnitt 14 procent i EU.

I går tisdag debatterades förslaget för första gången i EU-parlamentets sysselsättningsutskott. Även ledamöter från kvinnoutskottet deltog.

Den stora majoriteten av parlamentarikerna välkomnade förslaget men beklagade att det ens behövs ett sådant 2021.

– Det är upprörande att vi i dag måste tala om åtgärder för att avsluta löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Vi måste agera snabbt, sade Heléne Fritzon (S), den enda svenska ledamoten som deltog i debatten.

Den kristdemokratiske tyske parlamentarikern Dennis Radtke kallade det pinsamt att EU inte kommit längre på området. Hans socialdemokratiske kollega från Luxemburg, Marc Angel, pekade på att en skrivelse om lika löner för män och kvinnor finns i EU:s Romfördrag från 1957.

– Detta är inget påhitt från någon galen genderideolog, sade Angel.

Flera ledamöter invände mot att förslaget bara gör det obligatoriskt för företag med fler än 250 anställda att offentligt publicera detaljerad information om lönetransparens. S&D-grupper vile att gränsen borde gå vid 50 anställda.

Ansvarig EU-kommissionär, den maltesiska socialdemokraten Helena Dalli, pekade på att kravet på lönetransparens gäller alla företag oavsett storlek. 

– Det som skiljer är kravet på lönerapportering för företag med fler än 250 anställda, sade Dalli.

Från två av partigrupperna i EU-parlamentet – nationalistiska ID och nationalkonservativa ECR – fanns ett tydligt motstånd mot förslaget. Enligt den tyske nationalisten Guido Reil finns i Tyskland ingen skillnad mellan män och kvinnor i lön för samma jobb.

– Kvinnor tjänar mindre för att de blir gravida och uppfostrar barn och tar ofta hand om familjemedlemmar, sade Reil.

Dalli försvarade förslaget med att det bara omfattar rena nivåskillnader i löner mellan kvinnor och män, så kallade oförklarade löneskillnader, och att andra EU-initiativ riktar in sig på att skapa större jämställdhet när det gäller den andra aspekten och att kvinnor ofta är överrepresenterade i sämre betalda branscher än män.

Från ECR-gruppen, där Sverigedemokraterna ingår, lyftes oro om att den administrativa bördan för småföretag kan bli för stor och att den nationella suveräniteten inskränks med förslaget.

Enligt Dalli är bördan ”inte oproportionerligt stor”. Förslaget om lönetransparens ska också behandlas av medlemsländerna i ministerrådet. Därefter ska de två EU-lagstiftarna, ministerrådet och Europaparlamentet förhandla fram en slutlig lagtext.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret