Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel leder EU-toppmötena.

Oenigt på EU-toppmöte om klimatomställning

BRYSSEL 26 maj 2021

EU-ledarna är fortsatt oeniga om hur klimatomställningen ska gå till där länder som Polen kräver mer pengar och att rikare länder ska gör mer.

Medlemsländernas stats- och regeringschefer diskuterade under andra dagen på veckans informella EU-toppmöte arbetet med klimatomställningen. Konkret handlade tisdagens debatt om hur man ska nå målen och hur ansvaret och kostnaderna ska fördelas.

– Detta är en mycket komplex debatt med många sammankopplade områden. Det är viktigt att ha en övergripande vision, det är även viktigt att ta konsekvenserna [av omställningen] för de olika medlemsländerna i beaktande, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter mötet.

 Mateusz Morawiecki, premiärminister i Polen som tidigare reserverat sig mot att EU ska bli klimatneutralt senast 2050, argumenterade för att omställningen kommer att slå oproportionerligt hårt mot fattigare länder som i dag är mer beroende av fossila bränslen. Motsättningarna mellan Polen och länder som Rumänien, Bulgarien och baltländerna å ena sidan och Tyskland, Sverige och Danmark å andra gjort att man inte kunde enas om en skrivning om bördefördelningen av minskningen av koldioxidutsläpp, enligt FT. Morawiecki vill även se mer pengar ur EU:s omställningsfond och att bördan skiftas mer till rikare länder, uppger Politico.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen pekade på att det finns öronmärkta medel till de länder och regioner som har längst att gå i klimatomställningen och att de med lägre inkomster ”inte kan bära bördan”.

– Omställningen måste bli rättvis annars kommer den inte att ske, sade von der Leyen.

Stats- och regeringscheferna gav sina synpunkter på det stora klimatpaketet som kommer i sommar och som ska visa hur EU ska nå sitt mål att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030. I paketet väntas förslag på en utvidgning av EU:s utsläppshandel, satsningar på förnybar energi och energieffektivisering, bördefördelning och en importskatt på koldioxidkrävande produkter.

Vaccinmål inom räckhåll – 100 miljoner doser doneras

Ursula von der Leyen pekade på att leveransen av covidvaccin nu tagit fart efter en trög start. I slutet av denna vecka har 300 miljoner doser levererats i medlemsländerna och i nästa veckan väntas ytterligare 400 miljoner doser.

– Vi är på väg att nå vårt mål om att ha tillräckligt med doser för att vaccinera 70 procent av den vuxna befolkningen i slutet av juli. Om vi fortsätter så här är vi säkra på att vi kommer kunna öppna våra samhällen på ett säkert sätt, sade von der Leyen.

EU-ledare lovade samtidigt att skänka bort minst 100 miljoner doser av överblivet covidvaccin till behövande länder utanför unionen innan årets slut.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret