Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Polsk domstol: Ok att bryta mot EU-rätten

BRYSSEL 15 juli 2021 | "Kommissionen djupt oroad"

Polens författningsdomstol slår fast att landet inte behöver följa beslut från EU-domstolen. Landets fortsatta medlemskap i unionen ifrågasätts nu.

Sedan polska nationalkonservativa Lag och rättvisa kom till makten 2015 har partiet genomfört omfattande, vad man kallar, reformer av landets domstolsväsen. Reformerna har dock kritiserats skarpt för att underminera domstolars och domares oberoende och för att Lag och rättvisa tillsätter partitrogna domare på höga poster. 

En av de reformerna är en disciplineringsnämnd som kan att häva immuniteten för domare, reglera arbetsrätt, social trygghet och pension för domare i högsta domstolen. Nämnden har tidigare dömts ut av både den polska högsta domstolen och EU-domstolen för att inte vara oberoende från politiska påtryckningar. Regeringen kan indirekt tvinga bort misshagliga domare, något som skett vid ett flertal tillfällen. Nämnden består uteslutande av domare som utses av Nationella domstolsrådet vars 15 medlemmar väljs av parlamentets andra kamare.

I fjol dömde EU-domstolen att alla ärenden i den polska disciplineringsnämnden tillfälligt skulle stoppas i väntan på slutlig dom. I går onsdag kom ett liknande krav från EU-domstolen.

Men i går onsdag slog den polska författningsdomstolen – som enligt kritiker numera domineras av regeringstrogna domare – fast att EU-domstolens dom strider mot den polska konstitutionen. Arbetet i författningsdomstolen har letts av Stanisław Piotrowicz, tidigare parlamentariker för Lag och rättvisa och åklagare under kommunisttiden.

En sådan dom går emot en grundläggande EU-regel som säger att EU-rätten går före nationell rätt. 

"Kommissionen djupt oroad"

EU-kommissionen sade i ett uttalande på torsdagen att man "är djupt oroad" över den polska författningsdomstolens beslut.

"Detta beslut bekräftar på nytt vår oro över tillståndet för rättsstaten i Polen", heter det i uttalandet.

Lämna EU?

Onsdagens beslut har väckt frågan om Polen är på väg att lämna EU.

– Vägran att följa EU-domstolens domar i Polen är ett tydligt steg mot att ta Polen ut ur Europeiska unionen. Det kan inte tolkas på något annat sätt än ett politiskt beslut av författningsdomstolen, sade den kristdemokratiske nederländske EU-parlamentarikern Jeroen Lenaers i ett uttalande.

Enligt honom står författningsdomstolen under politisk kontroll och består av ”olagligt bemannade personer, inklusive tidigare politiker från den styrande regeringskoalitionen”.

Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Evin Incir är i ett uttalande till Europaportalen inne på samma linje.

– Den högernationalistiska regeringen i Polen styr landet med järnhand genom att politisera rättsväsendet. Genom sina lakejer till domare har de nu tagit det sista steget för en uteslutning från EU genom att deklarera att EU-domstolens beslut inte behöver följas, sade Incir.

EU-domstolens slutliga dom om disciplineringsnämnden kom i dag torsdag.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret