Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i Europaparlamentet under tisdagens debatt den 19:e oktober.

Debatt efter polsk dom – EU lovar agera

STRASBOURG 19 oktober 2021

Den polska författningsdomstolens dom mot delar av EU:s fördrag utmanar EU samtidigt som läget för rättsstaten i landet försämras. Det sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på tisdagen i en debatt mot Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Bakgrunden till dagens ovanliga debatt i Europaparlamentet mellan Polens premiärminister, nationalkonservative Mateusz Morawiecki, och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är det kontroversiella beslutet som Polens författningsdomstol fastslog i början av oktober att EU-fördraget strider mot polsk grundlag och därför till vissa delar inte längre gäller i landet. 

– Jag är djupt oroad. Det här domstolsbeslutet ifrågasätter EU:s själva grundvalar. Det är en direkt utmaning mot den europeiska rättsordningens enhetlighet, sade Ursula von der Leyen.

Enligt EU-fördraget, som Polen bundit sig att följa, går EU-rätten före nationell lag och eventuella tvister ska avgöras i EU-domstolen. Men efter att Polen införde en kontroversiell disciplinnämnd för domare 2017, som EU-domstolen beordrat ska frysa sin verksamhet i väntan på slutlig dom, bad premiärminister Morawiecki att landets författningsdomstol skulle utreda om EU-fördraget verkligen var kompatibel med polsk lag. Domen visade att de två inte var kompatibla och att polsk lag därmed går före EU-rätten. Domstolen ses av kritiker som en juridisk förlängning av regeringspartiet Lag och rättvisa.     

– Domstolsbeslutet undergräver skyddet av domstolarnas oberoende. Utan oberoende domstolar har människor mindre skydd och därmed står deras rättigheter på spel, sade Ursula von der Leyen och tillägger att det är EU-kommissionens uppgift att skydda medborgarnas rättigheter var de än bor i EU.

Premiärminister Morawiecki sade utan att närmare konkretisera sig att EU använder “orättvisa” domar och sanktioner mot vissa specifika medlemsstater. Han påstod att länder som Tyskland, Frankrike och Danmark har utfärdat liknande domar utan att bemöta samma reaktion som Polen.     

– Vi kan inte acceptera att man bedriver utpressning, till exempel budgetmässigt, mot vissa medlemsstater. Utpressning har nu blivit en politisk metod. Så agerar man inte demokratiskt, sade Mateusz Morawiecki. 

Det han refererar till är att EU-länderna bestämt att utbetalning av EU-bidrag är villkorade med krav på rättsstatlighet. Kommissionen har därför beslutat att inte utbetala Polens, motsvarande 365 miljarder kronor, så länge de vägrar att följa EU-domstolens domar.   

Ursula von der Leyen understryker att ingen domstol tidigare har beslutat att EU-fördragen inte är förenliga med en nationell konstitution och att reaktionen är befogad. De svenska Europaparlamentarikerna var alla inne på samma spår när de talade under debatten. 

– Domen i Polens författningsdomstol, men också ditt tal idag, är inte bara oroande, det är ärligt talat oacceptabelt. [...] Snälla respektera rättsstatsprincipen och kom tillbaks till Europa, sade Tomas Tobé (M) till den polske premiärministern.    

Alice Bah Kuhnke (MP) uppmanade EU-kommissionen att omedelbart använda de medel som finns för att tvinga Polen att upprätthålla rättsstatsprincipen. 

– Idag har jag uppmanat kommissionen att sluta rulla tummarna. De har ett ansvar, tillsammans med rådet, att säkerställa att EU-lag respekteras och att EU-medborgares fri- och rättigheter upprätthålls - även i Polen, sade Alice Bah Kuhnke efter debatten till Europaportalen.

Ursula von der Leyen betonar att EU kommer fortsätta arbeta mot vad de anser är grova överträdelser mot EU:s gemensamma värden. De kommer att använda sig av överträdelseförfaranden, finansiella sanktioner och slutsligen “artikel sju” i fördraget vilket är EU:s största vapen mot medlemsstater som inte följer gemensamma beslut och kan stoppa ett lands rösträtt.   

– Vi kan inte och vi kommer inte att tillåta att våra gemensamma värden äventyras, kommissionen kommer att agera, sade Ursula von der Leyen. 

Sverigedemokraterna, som sitter i samma europeiska partigrupp, ECR, som Polens premiärminsters parti Lag och Rättvisa, har tillfrågats kommentera debatten men valde att inte medverka i artikeln.

Mer fakta

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret