Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Spionprogrammet kan bland annat se allt som finns på telefonen som krypterade chattar, e-post, foton och GPS-data. Mobiltelefonerna kan även förvandlas till ljud- eller videoinspelare. Arkivbild.

EU-politiker vill utreda mobilspionage

BRYSSEL 15 februari 2022

I Ungern och Polen har regeringarna låtit avlyssna på journalister, advokater och oppositionella genom att infiltrera deras mobiler med spionprogrammet Pegasus. Nu vill EU-parlamentet sätta upp en granskningskommitté.

Förra sommaren gjordes ett avslöjande att flera länder använt ett spionprogram för mobiltelefoner utvecklat av det israeliska företaget NSO för att avlyssna både misstänkta kriminella och terrorister men även oliktänkande och oppositionella. 

Det framkom då att ungerska journalister och oppositionella avlyssnats med hjälp av programmet. Strax innan jul avslöjades att det även använts i Polen för att spionera på oppositionella.

I EU-parlamentet vill nu en majoritet av ledamöterna sätta upp en särskild kommitté för att utreda spioneriet.

– Vi kan inte överbetona allvaret i denna skandal. Det är viktigt att EU-parlamentet alltid står bakom och tar kampen tillsammans med offren för dessa attacker, sade Jeroen Lenaers, en nederländsk kristdemokrat under en debatt i EU-parlamentet på tisdagen.

Han pekade på att sådan olaglig avlyssning även har en avkylande effekt på andra som vill granska regeringar och försvara demokrati och rättsstat.

Den spanske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Juan Fernando López Aguilar menade att olaglig avlyssning i medlemsländerna kan strida mot EU-rätt.

– EU måste göra allt som står i dess makt för att garantera grundläggande rättigheter, sade López Aguilar.

Nederländska liberalen Sophie in ’t Veld pekade på att USA redan svartlistat det israeliska företaget som ligger bakom spionprogrammet, men att liknande åtgärder inte vidtagits i EU.

– Rådet och kommissionen har än så länge varit tysta. Ja, ni har fördömt det men var har faktiskt gjorts, sade in ’t Veld.

– Att använda rikets säkerhet, kampen mot terrorism eller andra säkerhetsrelaterade argument som förevändning för detta är ett skolexempel på autokrati och uppenbart snicksnack, sade in ’t Veld med hänvisning till hur de polska och ungerska regeringarna motiverar användningen av Pegasus.

Hon vill att granskningskommittén också bör utreda om spionaget påverkat val i EU, i synnerhet EU-valet i Polen 2019.

EU-parlamentet har begränsat inflytande jämfört med nationella parlament att göra liknande utredningar men Sophie in ’t Veld vill ändå att EU-parlamentet ”ska spela en ledande roll”.

Polsk ledamot lämnade debatten

EU-parlamentarikern Joachim Brudziński från det polska nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa menade under debatten en av de avlyssnade polackerna, politikern och advokaten Roman Giertych, vara misstänkt för förskingring och nu på flykt. Han fortsatte sedan med att redogöra för att den polska staten står inför ett enormt säkerhetshot med Rysslands hot om att anfalla Ukraina och migranter som försökt ta sig via Belarus in i Polen. 

Talmannen avbröt då Brudziński och uppmanade honom både en och två gånger att hålla sig till ämnet eller att lämna talarstolen. Polacken valde då det sistnämnda alternativet.

Måste respektera EU-rätt

Med på debatten var även EU:s justitiekommissionär Didier Reynders som pekade på att även om underrättelseverksamhet är en nationell fråga så har EU-länderna åtagit sig att följa EU-stadgan om de grundläggande fri- och rättigheterna.

– Det blotta faktum att en åtgärd vidtagits för att skydda rikets säkerhet gör inte EU-lag otillämpbar, sade Reynders som tillade att kommissionen följer de pågående nationella utredningarna i Ungern och Polen om användningen av spionprogrammet.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret