TCO: Kriget kommer att förändra EU:s arbetsmarknad
BRYSSEL 23 mars 2022Kriget i Ukraina påverkar den framtida arbetsmarknaden inom EU. Stora utmaningar väntar när den gröna omställningen nu tar fart och när miljoner flyktingar ska in på arbetsmarknaden. Men krisen skapar också möjligheter.
– Det här är en game changer, säger Martin Linder, ordförande för det TCO-förbundet Unionen.
Det går inte att prata om den framtida arbetsmarknaden i EU utan att prata om det pågående kriget i Ukraina och dess konsekvenser för EU. Det framgick när den fackliga federationen TCO tillsammans med några av sina medlemsförbund på tisdagen deltog i ett seminarium organiserat av EU-parlamentet i Sverige om arbetsmarknadsparternas prioriteringar i EU.
– Det här kommer att definiera vår generation, det är en game changer, säger Martin Linder, ordförande för TCO-förbundet Unionen.
De diskussioner som tagit fart inom EU kring säkerhet, kärnkraft, energi och omställningen är starkt kopplat till de fackliga frågorna, säger Martin Linder.
– Vad gäller omställning måste vi se till att löntagare i Europa får rätt förutsättningar att ställa om. Vi har också migrationen med väldigt många människor som kommer till EU från Ukraina och vi kommer behöva hantera det på rätt sätt på arbetsmarknaden. Med miljontals utsatta människor som kommer måste vi se till att de inte utnyttjas på arbetsmarknaden, säger Martin Linder.
Möjligheter i krisen
Britta Lejon, ordförande för TCO-förbundet ST, tror att krisen kan leda till något positivt i EU-samarbetet.
– EU har samlat sig och varit enad. Det är min förhoppning att den här enheten kan leda till att en del saker som förut var otänkbara plötsligt blir tänkbara, i ett bra perspektiv, säger hon och tror exempelvis att det kan komma att lösa upp knutarna i EU:s migrationspolitik.
Therese Svanström, ordförande för TCO, tror att EU kommer att behöva vässa sig, inte bara på flyktingmottagandet, utan också på arbetsmarknaden.
– Vi behöver ta tillvara på den kompetens som finns tillgänglig med de nya människorna, och vi behöver göra det på ett bra sätt, säger hon.
Enligt Therese Svanström kommer det redan signaler från fackliga kollegor i bland annat Polen och Kroatien om att det finns risk att flyktingarna kommer att utnyttjas i “skrupellösa hänseenden”.
– Vi som fackliga organisationer är viktiga aktörer i att se till att det inte händer, de som flyr ska kunna komma in på arbetsmarknaden under ordnade omständigheter, säger hon.
Sverige kan inspirera
Parallellt med kriget pågår just nu flera olika förhandlingar om regleringar av arbetsmarknadsfrågor inom EU, bland annat direktivet om minimilöner. I Sverige finns ett motstånd mot att reglera för mycket på EU-nivå, istället vill man låta arbetsmarknadens parter komma överens.
Från TCO efterlyser man att EU bättre skulle kunna bidra till att stötta parter att förhandla om kollektivavtal. Och tror att Sverige kan inspirera.
– Vi har ett system som fungerar. Men partsmodellen har har inte varit snutet ur näsan, det är resultatet av många års jobb. Det skulle vi vilja bidra med att stärka genom att EU som institution lägger kraft och vikt vid att hjälpa till att bygga upp partssamarbetet och den sociala dialogen på Europanivå, säger Therese Svanström och tycker att Sverige som i decennier levererat på reallöneökningar och ganska schyssta villkor på arbetsmarknaden, kan stå modell.
Ödmjukhet inför länders olikheter
Samtidigt understryker Britta Lejon att man måste vara ödmjuk inför att olika EU-länder har olika kulturella, politiska och konstitutionella system, där vissa länder har en stark tradition av att lagstifta fram förändringar.
– Vi måste lära oss att leva med att vi har olika juridiska traditionen av att lösa saker. Det måste vi bara tugga i oss. Vi kommer att kunna påverka men det kommer att ta tid, säger hon.
Martin Linder på Unionen tycker ändå man måste hitta lösningar som fungerar för alla, inklusive den nordiska modellen.
– Ingen blir lyckligare som helhet av att det görs till priset av att man slår sönder de mest välfungerande modellerna som i Sverige och Danmark, säger han.