Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Finlands Nato-ambassadör Klaus Korhonen (till vänster) och Sveriges Nato-ambassadör Axel Wernhoff (till höger) lämnade på onsdagsmorgonen över respektive lands ansökan om medlemskap i Nato till generalsekreteraren Jens Stoltenberg (mitten).

Viktigast i veckan: Sverige och Finland söker Natomedlemskap – EU-lån till nya Ukraina

STOCKHOLM 21 maj 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Ryssland har erövrat områden i östra Ukraina de senaste dagarna men totalt sett har den ryska krigföringen misslyckats på alla nivåer, rapporterar Ekot.

I onsdags lämnade Sverige och Finland över sina medlemsansökningar till Nato i Bryssel. De två ländernas ansökan anses vara en direkt reaktion mot Rysslands överfallskrig på Ukraina – till helt nyligen närmast otänkbara händelser i den europeiska säkerhetspolitiken. Redan dagen därpå sade sig Estland som första Natoland, Turkiet till trots, för sin del ha godkänt den svensk-finska ansökan.

EU-kommissionen föreslog i veckan stora lån till Ukraina för återuppbyggnaden av landet. Även skärpta energimål lanserades för att snabbare fasa ut rysk energi. Inte heller denna vecka kunde EU-länderna komma överens om sanktioner mot rysk olja då Ungern kräver ersättning av EU och fortsatt blockerar beslutet, något som den tjeckiske utrikesministern kallade för ​​”oacceptabelt”.

På arbetsmarknadsområdet noteras att Europaparlamentet tagit ytterligare ett steg för att få till skyddsregler för plattformsarbete, något Sveriges riksdag menar är en nationell fråga. För att undvika fler systemkrockar mellan EU och den svenska arbetsmarknadsmodellen föreslog parterna i Europaportalen på tisdagen olika metoder och tillvägagångssätt som de menar att unionen borde ta till sig.


Till sist noteras

… att Danmark, Tyskland, Nederländerna och Belgien i en gemensam jättesatsning i Nordsjön ska förse 230 miljoner hushåll med vindkraftsel inom 28 år 

… att den redan historiska höga inflationen blev ännu något högre i april: 8,1 procent i EU.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret