Nederländska liberalen Sophie in 't Veld sitter i EU-parlamentets granskningskommitté med uppdrag att utreda användning av övervakningssystem i EU.

Bild: Europaparlametet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU pressas att agera mot illegalt spioneri

Avlyssningsskandalen i Grekland är bara en i raden av spionage inom EU det senaste året. Nu höjs politiska krav på att EU ska ta tag i problemet.

Den avlyssningsskandal som de senaste dagarna har skakat Grekland, där den grekiska Europaparlamentarikern, oppositionspolitikern och socialdemokraten Nikos Androulakis har fått sin telefon avlyssnad av landets säkerhetstjänst, har satt fart på diskussionen om kontroversiell övervakning inom EU. 

Under året har det avslöjats att spionage har utförts mot oppositionella och journalister, men även toppolitiker, i både Ungern, Polen och Spanien. Misstanke finns även om spionage inom EU-kommissionen. Nu sällar sig alltså Grekland till skaran. 

– Den illegala användningen av spionprogram på medborgare i minst fyra EU-länder och EU-kommissionen är en europeisk version av Watergate, skriver den kända holländska liberala EU-parlamentarikern Sophie in ‘t Veld på Twitter. 

Hon sitter i den nystartade specialkommittén i EU-parlamentet med uppdrag att granska användningen av olika övervakningssystem. Sophie in ‘t Veld säger sig nu vilja gå till botten med hur utbrett problemet med avlyssning är inom EU. 

Annons

I ett brev till EU-kommissionen kräver hon svar på vad kommissionen gör och planerar att göra för att få bukt med problemet, både i EU-länderna och inom kommissionen. 

Sophie in ‘t Veld har också krävt att Europol och den europeiska åklagarmyndigheten ska utreda vad som hänt i Grekland, rapporterar Politico

EU-länderna måste agera

En talesperson på EU-kommissionen sade på tisdagen att alla försök från nationella säkerhetstjänster att olagligt komma åt data från medborgare, inklusive journalister och politiska motståndare, är oacceptabelt. 

– Kommissionen förväntar sig att de nationella myndigheterna noggrant undersöker alla sådana anklagelser för att återställa allmänhetens förtroende, sade talespersonen Anitta Hipper på en pressträff.

– Medlemsländerna har rätt att skydda sin nationella säkerhet och de måste övervaka och kontrollera sina säkerhetstjänster för att säkerställa att de respekterar de grundläggande rättigheterna fullt ut, påpekade hon.