Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell. Arkivbild.

EU efter misstänkta gassabotaget: starkast möjligast reaktion

BRYSSEL 28 september 2022

EU-ledare lovar ett robust, enat och starkast möjliga svar om uppgifterna om sabotage mot gasledningarna Nord Stream bekräftas. Den polska regeringen pekar ut Ryssland ut som misstänkt och oroas samtidigt för fler attentat.

Sveriges och Danmarks regeringar slog på tisdagskvällen fast att sabotage ligger bakom gasläckorna från de två Nord Stream-ledningarna mellan Ryssland och Tyskland i Östersjön.

– Det är troligen fråga om ett sabotage, sade statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Händelsen har fått gensvar i från flera europeiska ledare. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen understryker vikten av att utreda händelsen och straffa eventuella ansvariga.

”Alla avsiktliga störningar av verksam europeisk energiinfrastruktur är oacceptabla och kommer att leda till starkast möjliga reaktion”, skriver von der Leyen.

EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell säger i ett uttalande att händelserna ”påverkar oss alla”, att man ska stödja utredningar och ytterligare steg för att stärka EU:s energitrygghet. Han lovar samtidigt en ”robust och enad reaktion” på medvetna störningar av energiinfrastruktur i unionen.

Tyskland ska ha varnats

I Tyskland, dit gasledningarna går, publicerar tidningen Der Spiegel uppgifter om att den amerikanska underrättelsetjänsten redan i somras ska ha varnat regeringen för möjliga attacker mot Nord Stream. Den tyska regeringen vill dock inte kommentera uppgifterna med hänvisning till att frågor om landets säkerhet är hemliga.

Den tyska regeringen gör dock samma bedömning som den svenska och danska att det inte rör sig om en olyckshändelse.

– Vår fantasi ger oss inget annat scenario än en riktad attack, sade en källa med insyn i den tyska regeringen till Tagesspeigel.

Polsk minister pekar ut Ryssland

Den polske utrikesministern Zbigniew Rau drar slutsatsen att gasläckorna kan vara en del av ett ryskt hybridkrig mot Natoländer.

–  När vi lägger ihop alla delar kan vi inte förkasta tanken att detta skulle kunna vara en del av ett ryskt hybridkrig mot Nato, sade Rau, enligt Gazeta Wyborcza.

Utrikesminister Rau tillade att läckan också utgör en distraktion från ryska kriget i Ukraina och kan vara ett hot om att samma sak kan ske med den nyligen öppnade gasledningen Baltic Pipe från Norge, via Danmark till Polen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret