Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Premiärminister Viktor Orbán har lett landet bort från rättsstatlighet, demokrati och begränsat flera fri och rättigheter, konstateras i ett uttalande från Europaparlamentet i veckan.

Viktigast i veckan: Nya massgravar i Ukraina – Ungern inte längre en demokrati

17 september 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

På torsdagen kom uppgifter om nya massgravar, och nya misstänkta krigsbrott, som hittats i ett område i Ukraina som tidigare har kontrollerats av Ryssland. Samtidig meddelas att USA ger 6,5 miljarder kronor i militärt stöd medan EU ger en miljard kronor till uppbyggnad av skolor som Ryssland förstört. Finlands statsminister Sanna Marin ville se ökat tryck på Ryssland.

I sitt årliga linjetal på onsdagen lovade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att samma dag komma med nya förslag för att få ner de höga energipriserna. Hon lovade också nya regler för statsskulder, stödpaket till företag, säkra viktig råvarutillgång, skärpta regler mot korruption och ratificera nya handelsavtal. Hon vill också se fördragsändringar men det blir upp till medlemsländerna att bestämma.

På grund av en försämrad rättsstat och inskränkningar av flera fri- och rättigheter är Ungern inte längre en demokrati, slog EU-parlamentet fast med stor majoritet på torsdagen. Alla svenska partier stödde uttalandet utom SD.

    Till sist noteras

    … att Europaparlamentet antog ett direktiv om minimilöner, något som de flesta svenska politiker kritiserat som ett möjligt hot mot den svenska modellen

… att aldrigt tidigare, vad Eurostat vet, har andelen lediga jobb i EU och i Sverige varit så höga som nu 

… att utländsk media i sin rapportering om det svenska valet fokuserade på “invandringsfientliga Sverigedemokraternas” framgång. Politico spekulerade i om den nya regeringen, med hänvisning till SD och de kommande svenska EU-ordförandeskapet, skulle orsak en ny EU-kris.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret