Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Belgiens utrikesminister Hadja Labibs uttalanden om Kina i belgisk media väckte ont blod hos den kinesiska regimen. Bild från EU:s utrikesministrars rådsmöte i oktober.

Kina vill censurera Belgiens utrikesminister: “Oacceptabelt”

BRYSSEL 27 oktober 2022

Kina har, enligt läckta dokument, krävt att Belgiens utrikesminister Hadja Lahbib ska dra tillbaka en intervju i belgisk media där hon uttrycker kritik mot landet – Kina ska också ha hotat med ekonomiska påföljder. 

– Det är helt oacceptabelt att främmande makt lägger sig i vår demokrati och försöker begränsa yttrande- och åsiktsfriheten i Europa, säger EU-parlamentarikern David Lega (KD) och får medhåll från parlamentskollegan Malin Björk (V). 

Det var i början av oktober som Belgiens utrikesminister Hadja Lahbib, i en intervju publicerad i de belgiska dagstidningarna L’Echo och De Tijd, uttryckte oro för Kinas stora internationella inflytande. 

– Kinas expansion, dess självsäkerhet på den internationella scenen, dess sätt att sprida sitt grepp om all handel genom att skydda dess intressen och partiets intressen oroar oss, sade ministern och beskrev Kina som “en partner, en rival och en potentiell fiende”. 

Hadja Lahbib uttryckte specifik oro kring de potentiella farorna med kinesisk inblandning i europeiska hamnar. 

– Civila fartyg modifieras för att potentiellt bli militära fartyg. Vi måste tänka på det och vara väldigt försiktiga, sade hon. 

Uttalandet gick inte Kina förbi. Enligt läckta belgiska diplomatdokument, som tidningen Politico har tagit del av, ska Kina dagarna efter uttryckligen ha krävt att den belgiska regeringen skulle “dra tillbaka” intervjun – något som det belgiska utrikesministeriet sade nej till. 

En diplomat vid Kinas ambassad i Belgien ska ha påpekat “att handeln mellan kinesiska och belgiska hamnar är mycket lukrativ för Belgien, och att regeringen måste visa vederbörlig respekt om den vill att den ska fortsätta”. 

Utbredd oro

Den belgiska utrikesministern är inte ensam om att oroa sig för EU:s beroende av Kina. Frågan var uppe på högsta politiska nivå när EU:s stats- och regeringschefer på förra veckans toppmöte i flera timmar diskuterade frågan i ett slutet möte – och efter vilket Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) slog fast att det var slut med EU:s naivitet mot Kina. 

Europaparlamentarikern David Lega (KD) sitter i parlamentets utrikesutskott. Enligt honom är det varken första eller sista gången Kina försöker censurera media och politiker i Europa eller annorstädes. 

– Jag själv har fått en rad brev från den kinesiska ambassadören i Sverige där jag har ombetts dra tillbaka eller ändra min ståndpunkt, då mina uttalanden inte passat den kinesiska regimens narrativ. Det är helt oacceptabelt att främmande makt lägger sig i vår demokrati och försöker begränsa yttrande- och åsiktsfriheten i Europa, säger han till Europaportalen i en skriftlig kommentar. 

Inget mer “business as usual” mellan EU och Kina

Enligt David Lega kan inte "business as usual" fortsätta mellan EU och Kina. Han håller inte med dem som säger att det kommer kosta EU för mycket att bryta lukrativa handelsavtal och säkra EU:s industriella oberoende. 

– Det är inget mot det pris vi kommer att få betala om Kina blir världsdominant, säger David Lega. 

Parlamentskollegan Malin Björk (V), också hon ledamot i utrikesutskottet, är inne på samma linje. Enligt henne har vi idag en situation där den ekonomiska politiken och handelspolitiken i stort har separerats från dialogen kring demokrati och mänskliga rättigheter. 

– Det håller inte längre. EU måste se till att också handelspolitiken mer tydligt motverkar auktoritära regimer som Kinas försök att inskränka mänskliga rättigheter eller demokratin, vare sig det är i EU eller i de egna medlemsländerna. Det måste finnas bindande åtaganden, säger hon i en skriftlig kommentar till Europaportalen. 

Malin Björk anser att EU inte bör vara främmande för att se över om ytterligare sektorer bör stängas för kinesiska investerare och intressen, 

– Inte minst strategisk infrastruktur som hamnar, säger hon.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret