Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den polske EU-parlamentarikern Robert Biedrón (S) håller upp en bild av Izabela Sajbor som 2021 avled efter att läkarna inväntat att hennes foster skulle dö av sig själv innan man satte in livsräddande insatser för att försöka rädda hennes liv. "Det första kända offret för abortförbudet i Polen", enligt Biedrón.

EU-parlamentariker: The Handmaid’s Tail är den polska verkligheten 2022

BRYSSEL 18 november 2022

Sedan Polen för snart två år sedan kraftigt skärpte sin abortlagstiftning har sex kvinnor mist livet till följd av lagen. Det säger EU-parlamentariker och kvinnorättsorganisationer som nu kräver att EU-länderna måste säkerställa alla medborgares rätt att bestämma över sin egen kropp. 

– Polska kvinnor har färre rättigheter idag än när Polen gick med i EU 2004, säger polske EU-parlamentarikern Robert Biedrón (S).

Det var i slutet av januari 2021 som Polen ytterligare skärpte sin abortlagstiftning genom att förbjuda abort av foster med allvarliga eller dödliga skador. Därmed är abort bara tillåtet då graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest eller när moderns liv står på spel. 

Lagen följdes av stora demonstrationer både i Polen och utanför dess gränser och bland annat från EU-parlamentet har stark kritik riktats mot utvecklingen för de polska kvinnornas rättigheter, som starkt kopplas till den negativa utvecklingen av rättsstatens principer i landet. 

– Jag vill påminna om att polska kvinnor har färre rättigheter idag än när Polen gick med i EU 2004. Det är oacceptabelt, sade den polske EU-parlamentarikern och socialdemokraten Robert Biedrón på torsdagen med anledning av att frågan uppmärksammas i en utfrågning i parlamentet.  

EU-parlamentet skickade nyligen en särskild delegation till Polen för att utvärdera läget – och konstaterade att informationen från olika aktörer skiljde sig stort åt. Enligt de statliga myndigheterna fungerar allt bra med lagen och kvinnor har möjlighet att genomföra legala aborter. Från människorättsorganisationer konstaterades det däremot att tillgång till laglig abort i Polen i princip är obefintlig och att kvinnors rättigheter systematiskt kränks. 

– Sex kvinnor har dött till följd av lagen - men troligen är mörkertalet stort, konstaterade Kamila Ferenc, jurist på Stiftelsen för kvinnor och familjeplanering, Federa, i parlamentet på torsdagen. 

Enligt Kamila Ferenc är polska läkare nu rädda för att bedriva verksamhet som skulle kunna klassas som aborter, vilket sätter kvinnors liv på spel när läkare inte vågar ingripa för att rädda en kvinnas liv med en operation som riskerar att skada fostret. 

Nationellt graviditetsregister 

Den polska regeringen beslutade även i somras att alla graviditeter måste journalföras av sjukvården. Med det nationella graviditetsregistret kan varje enskild avslutad graviditet följas direkt av regeringen – med juridiska påföljder. 

– Jag vet att det kan påminna om [tv-serien och romanen] The Handmaid’s Tail, men det här är den polska verkligheten 2022, i hjärtat av EU, sade Robert Biedrón.

EU-parlamentet uppmanade – med 378 röster för, 255 emot och 42 nedlagda – i en rapport i juni förra året medlemsländerna att bättre skydda och ytterligare förbättra kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter och slog fast att det är en grundläggande del av kvinnors rättigheter och jämställdhet som inte på något sätt kan urvattnas eller dras tillbaka. 

Det kravet upprepades av flera ledamöter under gårdagens utfrågning i EU-parlamentet. 

Alla höll dock inte med. Den spanska EU-parlamentarikern Margarita de la Pisa Corrión från det spanska partiet Vox, som sitter i samma partigrupp som Sverigedemokraterna, försvarade på torsdagen Polens lagstiftning. 

– Polen följer en demokratisk vald linje vad gäller deras värderingar och den är också helt i linje med konstitutionen, sade hon och kritiserade istället sitt eget lands lagstiftning där abort enligt henne erbjuds alltför lättvindigt.

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret