Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Medierna gynnade president Erdogan, konstaterar valobservatörerna från OSSE.

Valobservatörer i Turkiet: medier gynnade Erdogan

BRYSSEL 29 maj 2023

Tekniskt gick presidentvalet i Turkiet i stort rätt till men situationen i landet, särskilt mediebevakningen, gynnar det regerande partiet. – Vi ser många journalister som sitter i fängelse och en situation som skapar självcensur, konstaterade Frank Schwabe, från valobservatörerna OSSE.

Under en presskonferens på måndagen presenterade observatörerna från OSSE sina resultat efter presidentvalet i Turkiet. De menade på att de kunnat se vissa förbättringar under andra valomgången jämfört med den första men konstaterade ändå:

– Den andra rundan tog plats i en miljö som på många sätt inte erbjuder förutsättningar för ett demokratiskt val, sade Frank Schwabe, tysk socialdemokrat och delegationsledare för Europarådets parlamentariska församling.

Svår situation för pressen

Särskilt uttryckte valobservatörerna att de turkiska mediernas bevakning av valet gynnat den sittande presidenten genom att inte erbjuda lika mycket utrymme till oppositionskandidaten och genom att vara otydliga i skillnaden mellan fakta och åsikter. Dessutom är situationen för medier och journalister svår.

– Mediesituationen är väldigt begränsad. Vi ser många journalister som sitter i fängelse och en situation som skapar självcensur, sade Schwabe, som också hänvisade till den rapport Reportrar utan gränser nyligen presenterade och som konstaterade att Turkiet ligger långt ner på deras världsrankning över pressfrihet.

Han pekade också på att situationen för en del av oppositionen är liknande och exemplifierade med att peka på att Selahattin Demirtaş, en av de förra ordförandena för kurdiska partiet HDP sitter i fängelse och Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu dömdes i december till fängelse för att förolämpat den Högre valnämnden efter att han kritiserat att de ställt in ett borgmästarval i Istanbul.

"Rättmätig vinnare"

Dessutom har man kunnat konstatera ett antal exempel på trakasserier och hot mot personer med kopplingar till oppositionen, vilket enligt observatörernas rapport ”underminerade processen”.

Ändock menade Schawbe på att Erdogan är valets rättmätige vinnare.

– Om någon frågar mig om detta är valets resultat i slutändan så skulle jag säga ja, med några problem men detta är slutligen resultatet.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret