Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärerna Margrethe Vestager och Valdis Dombrovskis föreslår ett bättre skydd för europeisk ekonomi och forskning.

Nytt förslag: Så ska EU-länderna bli mindre ekonomiskt sårbara

BRYSSEL 24 januari 2024

Kommissionen vill stärka EU:s ekonomiska säkerhet och göra medlemsländerna mindre ekonomiskt beroende av bland andra Kina.

På onsdagen presenterade kommissionärerna Margrethe Vestager och Valdis Dombrovskis fem förslag för att trygga EU:s ekonomiska säkerhet och möta ökade spänningar på den internationella spelplanen.

– Det råder hård konkurrens över hela världen om den teknik som vi behöver mest. Vi kan inte vara en lekplats för de stora aktörerna, vi måste vara en del av leken och minska risken med vårt ekonomiska beroende, sade Margrethe Vestager.

Hon nämner bland annat Kina, Ryssland och Belarus som länder att se upp med.

Framförallt handlar det om att medlemsländerna ska ha bättre koll på var investeringar kommer ifrån, vad de investerar i och vad de exporterar. Extra viktigt blir detta för europeiska forskare.

– Öppenhet och internationellt samarbete är något som finns i varje forskares DNA, men den här måste nu utvecklas för ett geopolitiskt landskap som är mer komplext och mer spänt än tidigare, sade Margrethe Vestager.

Kommissionen vill att EU-länderna gör extra noggranna kontroller innan de exporterar eller tar emot investeringar när det gäller AI, avancerade halvledare, bio-teknik och kvantfysik. Dessa är nämligen viktiga komponenter i teknologisk utveckling, både civilt och inom krigföring.

– När det gäller exportkontroller tittar vi särskilt på produkter med dubbel användning. Vi vill inte att dessa ska hamna i orätta händer och sedan underminera EU eller den globala säkerheten, sade Valdis Dombrovskis.

Eftersom EU inte har behörighet i frågor om nationell säkerhet föreslår kommissionen att medlemsländerna frivilligt samordnar ett europeiskt screening-system för internationella investeringar.  

– Den här kampen om teknologier innebär att vi måste förbättra vår samordning och effektivitet, sade Valdis Dombrovskis.

Mer fakta

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret