Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
I riksdagen stödjer Sverigedemokraterna regeringens EU-politik. I EU-parlamentet motarbetas den. Arkivbild.

Granskning: SD röstar både ja och nej till samma EU-lagar

BRYSSEL 7 juni 2024

En granskning av Europaportalen visar att SD:s Europaparlamentariker i över hälften av omröstningarna röstat annorlunda än den regering de stödjer. Detta sticker ut kraftigt jämfört med andra svenska partiers EU-ledamöter.

Nya lagar i EU stiftas i de allra flesta fall tillsammans av EU-parlamentet och ministerrådet som via ofta långdragna förhandlingar enas om deras slutliga utformning. De svenska partiernas politiker kan alltså påverka och rösta om samma EU-lagar i två olika forum: Europaparlamentet och ministerrådet.

Sveriges position i ministerrådet, som samlar medlemsländernas regeringar, beslutas i riksdagens EU-nämnd. Där kan partierna invända mot den linje som regeringen vill driva i ministerrådet och har i vissa fall tvingat den att ändra ståndpunkt. De största kritikerna mot den svenska regeringens EU-politiken har tidigare Sverigedemokraterna varit. Europaportalens granskning har dock visat att SD:s invändningar mot regeringens EU-politik nästan upphört i samband med att det blev stödparti till Ulf Kristerssons regering i oktober 2022.

Europaportalen jämfört hur de svenska EU-parlamentarikerna röstat och jämfört det med vår tidigare granskning om hur Sverige röstade i ministerrådet. Resultatet visar att SD står ut när det gäller att gå emot den regering man sitter i eller aktivt stödjer. Svenska EU-parlamentariker från S, M, KD och L har i mellan 5 och 7 procent av fallen röstat annorlunda än sin regering i Sverige. Miljöpartiet röstade, då man satt i regering tillsammans med Socialdemokraterna, annorlunda än den dåvarande regeringen i drygt 15 procent av fallen. Sverigedemokraternas ledamöter i EU-parlamentet står dock tydligt ut. I 31 av de 55 granskade omröstningarna – över hälften – som ägt rum sedan regeringsskiftet fram till och med december 2023 har SD röstat annorlunda än den Kristerssonregering man stödjer i Sverige.

Inte ovanligt att rösta mot sin regering

Att de svenska partierna i EU-parlamentarikerna röstar olika än den regering de ingår i är inte ovanligt. Under den förra mandatperioden i EU-parlamentet – 2014 till 2019 – röstade Socialdemokraternas EU-parlamentariker annorlunda än den dåvarande S-regeringen i ett tiotal frågor. Miljöpartiets parlamentariker drev en annan linje i ett drygt fyrtiotal frågor.

Även under mandatperioden dessförinnan röstade parlamentariker i de borgerliga partierna annorlunda än Fredrik Reinfeldts regering. Irritationen i regeringen var då så stor att statsminister Reinfeldt kritiserade svenska EU-parlamentariker för att driva en annan politik i Bryssel än i Stockholm. Även tidigare finansminister Anders Borg (M) och utbildningsminister Jan Björklund (L) har torgfört samma inställning att politikerna skulle driva samma politik oavsett församling.

EU-parlamentariker själva har tidigare pekat på att en del av förklaringen är att man i regeringsställning ofta är bundna av överenskommelser med andra partier om hur man röstar medan det är lättare att driva partiets politik i EU-parlamentet där partipiskan är svagare.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret