Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Enklare EU-regler för att minska statsskulder utlovas

10 november 2022

Efter vad EU-kommissionen beskriver som omfattande kontakter med medlemsländerna meddelade man på onsdagen att EU-reglerna kring för höga statsskulder och budgetunderskott som blivit “allt mer komplexa” ska bli “enklare, öppnare och effektivare” för att få ner länders höga skuldsättning. Samtidigt lovar man ta hänsyn till de stora offentliga investeringsbehoven som den gröna omställningen kräver. 

– För att möta dessa behov presenterar vi en plan för enklare och effektivare ekonomisk styrning. De statsfinansiella reglerna skulle fokusera på att minska skulden där den är hög, baserat på medlemsstaternas egna planer som måste respektera tydliga EU-villkor, sade EU-kommissionär Valdis Dombrovskis i ett uttalande. Konkret törslag på nya regler ska presenteras i början av nästa år med målet att de ska vara antagna av medlemsländerna till 2024. Sedan nuvarande regler mot höga statskulder infördes har ländernas skulder ökat markant, se graf.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret