Hoppa till huvudinnehåll
Annons

EU-länderna vet inte hur de ska möta amerikansk protektionism

25 november 2022

När EU:s handelsministrar på fredagen träffades i Bryssel låg fokus på den konflikt som uppstått med USA kring den nya amerikanska lagen Inflation Reduction Act, IRA, som träder i kraft vid årsskiftet. Lagen innebär statsstöd till företag som satsar på grön teknik – men för att få ta del av subventionerna måste tillverkningen ske i USA. EU har varnat för att lagen kan diskriminera europeiska bolag som exporterar till den amerikanska marknaden – i strid mot WTO-regler. Dagens ministerdiskussioner var endast inledningen på ett arbete att finna en lösning på problemet – men där medlemsländerna är splittrade i vägvalet. Vissa medlemsländer, med Frankrike i spetsen, driver på för att EU ska skaffa sig liknande instrument för att skydda sin industri. Enligt Politico ska Tyskland ha börja luta åt det franska hållet vilket kan bli än tydligare om ingen lösning med USA kan komma till stånd. Sveriges handelsminister Johan Forssell (M) varnar dock för att dra igång processer som kan leda till handelskrig. 

– Sverige är ett litet och exportberoende land, vi vill inte gå den vägen. Jag tror det är viktigt att vi har lite is i magen nu, sade Forssell på väg ut från mötet.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret