Hoppa till huvudinnehåll
Annons

von der Leyen: Så klara vi energikris och IRA

14 december 2022

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen föreslår i ett brev till EU-ländernas stats- och regeringschefer inför torsdagens toppmöte en fyrapunktsplan för att klara höga energipriser och effekterna av den amerikanska IRA-lagen som kan bli ett handelshinder för gröna produkter efter årsskiftet. 

För det första, skriver von der Leyen, arbetar vi nära med Biden-administrationen om de mest oroande aspekterna av IRA. Vi diskuterar hur vi gemensamt kan stärka våra industriella baser för ren energi. En möjlig lösning kan vara att skapa en råvaruklubb för att övervinna Kinas monopol på detta område. 

För det andra vill kommissionsordföranden se en enklare, snabbare och ännu mer förutsägbar ram för statligt ekonomiskt stöd till grön energi och lovar regelförenklingar redan i början av nästa år   

För det tredje, skriver von der Leyen, måste vi öka de offentliga investeringar för att påskynda energiomställningen och till det behöver vi kompletterande europeisk finansiering och utlovar konkreta förslag till sommaren.

Till sist understryker von der Leyen behovet  av mer förnybar energi och skriver att ett lagförslag om elmarknadens utformning för att sänka priserna kommer  i början av 2023. 
 

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret