Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Ombudsman efterfrågar större öppenhet i EU-parlamentet

30 januari 2023

Efter Qatarskandalen med mutade EU-parlamentariker har församlingens talman Roberta Metsola lagt fram ett förslag på skärpningar av reglerna så att det inte ska upprepas. Europeiska ombudsmannen Emily O'Reilly har nu gått igenom förslagen och välkomnar dem i stort i ett brev till talman Metsola. Hon föreslår dock att förslaget om att offentliggöra möten med lobbyister och företrädare för andra länder ska omfatta alla EU-parlamentariker och inte bra de som är huvudansvariga för en resolution eller lagstiftningsakt. Ombudsmannen förespråkar även större befogenheter för den rådgivande kommitté som ska övervaka att parlamentets uppförandekod efterlevs, samt att det införs en en ”nedkylningsperiod” för Europaparlamentariker och högre tjänstemän som efter sin tid i parlamentet vill engagera sig i lobbyverksamhet gentemot Europaparlamentet. 

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret