Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Tyskland och Frankrike gav mest subventioner till företag

12 januari 2023

År 2022 stod Frankrike och Tyskland för nästan 80 procent av de nationella subventionerna till företag på sammanlagt 540 miljarder euro som godkänts av EU-kommissionen för att lindra den tillfälliga krisen i EU, rapporterar Politico. Det kan jämföras med att Tyskland och Frankrike tillsammans bara producerar 42 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalprodukt, BNP, 2021. 

Italien som har sämre statsfinanser och därmed mindre förmåga att ge ut subventioner stod bara för knappt fem procent av de EU-beviljade företagssubventionerna trots att landet producerar drygt 12 procent av unionens BNP. Enligt Politico har Frankrike och Tyskland “lyckats lura kommissionen” att tillåta subventioner utan tidigare motstycke för sina företag. När EU-ledarna träffas i nästa månad för ett specialtoppmöte i Bryssel är den heta frågan om EU ska ta tillåta än mer statsstöd till företag som ett svar på de stora amerikanska subventionerna för inhemskt producerad grön teknik i den nya så kallade IRA-lagen som började gälla i USA efter nyåret. 

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret