Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Emmanuel Macron i “historiskt tal”: vill garantera Ukrainas säkerhet

2 juni 2023

Frankrikes president Emmanuel Macron uttryckte på onsdagen, inför det europeiska toppmötet i Moldavien, sitt stöd för Ukraina i sina starkaste ordalag hittills, och krävde "påtagliga och trovärdiga" säkerhetsgarantier för Ukraina, rapporterar Politico. Politiska analytiker har enligt tidningen beskrivit talet som "historiskt" och jämför det med det mycket uppmärksammade zeitenwende-talet som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz höll bara dagar efter Rysslands stora militära angrepp på Ukraina i februari förra året och som markerade en total vändning i landets Rysslandspolitik. Efter veckans Natomöte i Oslo konstaterar Bloomberg att Frankrike och de baltiska länderna pressar på för att senast i juli erbjuda Ukraina en konkret färdplan för framtida Nato-medlemskap, medan länder som Tyskland är mer försiktiga i frågan.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret