Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Långsamma framsteg för nya budgetregler i EU – Svantesson varnar för vilda västern

9 november 2023

EU-ländernas finansministrar träffas i dag torsdag i Bryssel för förhandlingar om bland annat hur en uppdatering av unionens regler för medlemsländernas statsfinanser ska se ut. Sverige tillhör en grupper länder som vill ha striktare regler, färre undantag och straff för dem som inte följer regelverket.

– Vi har väl lärt oss av erfarenheter att mjukare regler betyder att vissa länder drar på sig enormt stora skulder och det påverkar inte bara deras land utan hela unionen. Det är fortfarande inte tillräckligt tydligt att varje land måste efterleva det som vi kommer överens om, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) på väg in på mötet.

Om reglerna inte blir tillräckligt tydliga varnar hon för att det finns risk för "High Chaparral" med syftning på en tidigare populär amerikansk vildavästernserie. Hon menar dessutom att länderna i dag står längre ifrån varandra än i våras.

– Jag hade önskat att vi hade kommit längre till i dag, sade Elisabeth Svantesson. 

Se Europaportalens grafik över EU-ländernas statsskulder och budgetunderskott.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret