Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Förlängning av tillfällig barnsexkontroll föreslås i brist på överenskommelse

1 december 2023

I augusti nästa år löper en tillfällig EU-lag ut som gör det lagligt för nätplattformar att på frivillig basis skanna användare i jakten på barnpornografiskt material, av kritiker kallad chat control. Kommissionen föreslog i maj att göra skanningen obligatorisk och permanent – ett mycket kritiserat förslag som fick öknamnet chat control 2. Men EU-lagstiftarna i parlamentet och ministerrådet har ännu inte inlett några slutförhandlingar om lagen eftersom medlemsländerna inte kunnat enas om sin gemensamma hållning.

För att det inte ska bli något glapp efter augusti 2024 föreslog kommissionen på fredagen därför att den frivilliga och tillfälliga skanningslagen ska förlängas i ytterligare högst två år.

"Om inga nya regler finns på plats [i augusti 2024] skulle leverantörerna sakna rättslig grund i EU för att upptäcka och rapportera sexuella övergrepp mot barn i sina tjänster. Detta skulle göra det lättare för förövare att dela med sig av material om sexuella övergrepp mot barn, att grooma barn i EU och att komma undan med det ostraffat", skriver EU-kommissionen.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret