Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Bekymrat EU-parlament vill se utredning av demokratiska brister i Grekland

8 februari 2024

EU-parlamentet röstade i går onsdag för en resolution som uttrycker ledamöternas "starka oro över mycket allvarliga hot mot demokratin, rättsstatens principer och de grundläggande rättigheterna i Grekland". Man pekar bland annat på hot mot journalister, spionage på politiska motståndare, polisvåld och regeringens smutskastningskampanjer mot människorättsaktivister.

EU-parlamentet uppmanar samtidigt kommissionen att utvärdera huruvida Grekland bryter mot demokratikraven i fördragets artikel 2 och om så är fallet dra in EU-stöd tills kraven efterlevs.

Av de närvarande svenska EU-parlamentarikern ställde sig Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna bakom resolutionen. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade mot uppmaningen.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret