Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Sverigedemokraterna stödde inte ökat skydd för granskande journalister

28 februari 2024

Med stor majoritet och stöd från alla svenska partier, utom SD, antog Europaparlamentet med röstsiffrorna 546 ja, 47 nej och 31 avstod, en ny lag som ska skydda journalister, aktivister och akademiker från rättegångsmissbruk i syfte att tysta dem. Denna typ av rättegångsmissbruk, som kallas SLAPP, används av vissa politiker, företag eller lobbygrupper för att hota, trakassera och stoppa bland andra journalister från att granska dem. Den nya lagen skyddar mot gränsöverskridande rättegångsmissbruk, det vill säga när parterna finns i olika EU-länder och den underkänner även SLAPP-domar från tredje land, exempelvis Storbritannien, som är riktade mot personer boende i EU.

Sverigedemokraterna, Weimers och Nissinen, lade ner rösterna och avvek därmed från sin partigrupp ECR där den stora majoriteten, 42 mot 22 ledamöter, stödde lagen. Av parlamentets partigrupper var det bara ID-gruppen på den yttersta högerkanten där en majoritet av ledamöter antingen röstade nej till lagen eller lade ner sin röst. Ministerrådet, och därmed Sverige, tar sitt beslut om lagen den 19 mars. 

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Annonser

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret