Hoppa till huvudinnehåll

Populistiska tjecker lämnar krympande liberal EU-grupp

21 juni 2024

Andrej Babiš, tidigare tjeckisk premiärminister, meddelade på fredagen att de sju EU-parlamentarikerna från hans mittenpopulistiska ANO-parti lämnar den liberala partigruppen RE i EU-parlamentet. Han sade att partiet inte kan fullfölja sina vallöften i RE-gruppen om bland annat minskad "olaglig" invandring till EU och att ändra EU:s klimatpolitik. ANO lämnar samtidigt det liberala europeiska paraplypartiet ALDE. RE-gruppen tampas med nationalkonservativa ECR-gruppen, där Sverigedemokraterna ingår, om att bli den tredje största partigruppen i EU-parlamentet. RE:s ledare, fransyskan Valérie Hayer, säger att i ett uttalande att beslutet borde ha tagits för länge sedan.

– ANO har valt en populistisk väg som är oförenlig med våra värderingar och vår identitet, sade Hayer.

Huruvida ANO nu söker sig till en annan partigrupp eller bli grupplösa kunde Babiš inte svara på vid fredagens presskonferens. Han uteslöt dock ECR-gruppen som ett alternativ.

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret