Den inre marknaden, där varor, tjänster, personer och kapital ska kunna röra sig fritt utgörs av EU-länderna och EES-länderna: Norge, Island och Liechtenstein. Sverige tillhör de länder som är mest beroende av den inre marknaden. Närmare 75 procent av Sveriges varuhandel med omvärlden sker med länder på den inre marknaden. Enligt EU-kommissionens beräkningar kan Sverige tjäna 29 miljarder euro per år på den inre marknaden.
10 november 2019
Inre marknaden – 31 länder
EU:s frihandelsområde har funnits sedan 1993. Till denna inre marknad hör även Norge, Island och Liechtenstein eftersom de 1994 skrev under EES-avtalet som bland annat ger full tillgång till den inre marknaden.
Rotterdameffekten
Att Nederländernas import från den inre marknaden är så låg beror på att en stor del av de varor som kommer till Europa från resten av världen anländer till Rotterdam, där Europas största hamn finns. Dessa varor räknas till den nederländska importen, trots att det mesta fraktas vidare till andra medlemsländer. Det finns även en liknande effekt, om än mindre, i Belgien som har en stor hamn i Antwerpen.
EU-kommissionen föreslås få extramuskler mot statsstödda utländska företag
4 dec
Nederländerna har skickat in ett förslag om att EU-kommissionen ska ges ytterligare befogenheter att hindra statsstödda företag från länder utanför unionen.
– Företag, oavsett deras hemvis, är välkomna att bedriva verksamhet här. Det vi säger är att om man vill göra det så måste man spela enligt de regler vi sätter för att få rättvis konkurrens, sade Mona Keijzer, nederländsk statssekreterare, till Financial Times.
Det lättare för EU-företag att slås samman
19 nov
EU förenklar lagstiftningen när aktiebolag med verksamhet i flera EU-länder slås samman, delas upp eller omvandlas, uppger Direkt/Di.
EU-böter i miljonklassen väntar Ikea
8 okt
Inter Ikea, som är möbeljätten Ikeas franchiseoperatör, kommer att ställas inför krav om att betala miljontals euro i nederländsk kvarskatt. Det uppger källor till Reuters enligt Finwire/Di. Det är EU-kommissionen som kommer att begära detta efter att ha utrett bolaget i två år. Granskningen väntas bli avslutad framåt årsskiftet.
Vinst och förlust för EU:s skattedomar
24 sep
2015 ålade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager amerikanska Starbucks och italienska Fiat att betala tillbaka mångmiljonbelopp till Nederländerna respektive Luxemburg efter att ha ingått olagliga skatteavtal med länderna som missgynnat konkurrenter. Beslutet togs vidare till EU-domstolen och på tisdagen meddelade den att kommissions beslut varit korrekt när det gäller Fiats skatteavtal med Luxemburg men upphäver beslutet om Starbucks och Nederländerna.
Miljontals piratkopior stoppas inom EU
20 sep
Förra året stoppades över 26 miljoner piratkopierade artiklar inom EU. De flesta av dem kom från Asien där Kina är det vanligaste ursprungslandet, visar en rapport från EU-kommissionen. De vanligaste varorna är cigaretter och leksaker, skriver TT/GP.
Sverige vill få bättre fart på EU:s tjänstemarknad
4 sep
Bagare i Tyskland, arkitekt i Belgien eller taxiförare i Sverige. Alla är yrken och branscher som på något sätt är skyddade från konkurrens från andra EU-länder. Inför att nya EU-kommissionen tillträder i höst driver Sverige på för att förbättra EU:s inre marknadsplats, skriver DN.
Airbnb går med på EU-kraven – ska visa tydligare pris
12 jul
Bostadsuthyrningsplattformen Airbnb har gått med på att börja följa EU:s konsumentlagstiftning. Nu måste företaget bland annat visa totalkostnaderna, inklusive obligatoriska serviceavgifter och lokala skatter, för sina boendeerbjudanden redan på första sidan, rapporterar SVT.
EU: Nike har skattat för lite i Nederländerna
9 jul
Det amerikanska sportklädesmärket Nike har de senaste 14 åren betalat för lite skatt i Nederländerna, enligt EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager, enligt TT/SvD. De preliminära slutsatserna kan kosta företaget över en miljard dollar i eftertaxering, uppger journalistnätverket ICIJ. Vestager har tidigare i år utdelat böter på 12,5 miljoner euro, cirka 130 miljoner kronor, till Nike för att ha brutit mot EU:s konkurrensregler.
EU-domstolen friar ungersk reklamskatt
27 jun
EU-kommissionen fällde 2016 Ungern för en skatt som införts två år tidigare riktad mot privatägda medieföretag. Kommissionen ansåg att den bröt mot EU-regler om olagligt statsstöd och att den dessutom införts på ett olovligt sätt. Men i en dom på torsdagen ogiltigförklarar EU-domstolens tribunal kommissionens beslut.
Nordisk kritik mot EU:s konkurrensförslag
27 jun
De nordiska konkurrensmyndigheterna stödjer inte det fransk-tyska förslaget om lättnader i EU:s regler för prövning av företagssammanslagningar, rapporterar TT/SvD. Lättnader skulle enbart gagna ett fåtal större europeiska företag och vara särskilt skadligt för EU:s mindre medlemsstater med mindre inhemska marknader, anser de nordiska myndighetscheferna.
EU granskar svensk-danskt statsstöd till Postnord
14 jun
EU-kommissionen har på fredagen inlett en fördjupad undersökning för att se om de statsstöd på närmare fyra miljarder kronor som Danmark och Sverige beviljat PostNord och Post Danmark är förenliga med EU-rätten. I oktober 2017 enades svenska och danska myndigheter om att skjuta till kapital till PostNord och Post Danmark, skriver kommissionen i ett pressmeddelande. Månaden därefter lämnade det danska förbundet för godstransport på väg, ITD, in ett klagomål till kommissionen där man menar att kapitaltillskottet utgör olagligt statsstöd, vilket svenska och danska myndigheter hävdar att det inte gör.
Sverige fortsatt digital tvåa i EU
12 jun
Sverige är EU:s näst mest digitala land efter Finland. Det visar EU-kommissionens DESI-index som bland annat mäter uppkoppling, digitala färdigheter och digitalisering av företag. Efter Sverige kommer Nederländerna och Danmark medan Bulgarien, Rumänien och Grekland ligger i botten. Internationellt sett är det bara ett land, Sydkorea, som rankas som mer digitalt än de fyra toppländerna i EU.
EU-stater fortsatt oeniga om digital skatt
17 maj
EU:s finansministrar nådde på fredagen inte någon enighet kring en gemensam EU-position inför OECD:s möte i juni där man ska diskutera en global beskattning av nätjättar som Google, Facebook och Spotify. Sverige är ett av de länder som motsätter sig de förslag som finns på bordet om att företagen ska beskattas i det land där tjänsterna används, istället för där de har sina huvudkontor eller utvecklar tjänsterna. Ett förslag som diskuteras i sammanhanget är att införa en miniminivå för bolagsskatt – något som Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) efter mötet sade var mer intressant.
– Det är intressantare att titta vidare på än att bara flytta skattebas från exportberoende länder, som Sverige, till länder där man konsumerar mycket.
Finansministrarna lyckades inte heller enas om nya regler för beskattning av alkohol.
EU-kommissionen bötfäller storbanker för kartellbildning
16 maj
EU-kommissionen beslutade på torsdagen att bötfälla fem banker för att de deltagit i kartellbildning vid handel med utländska valutor, bland annat svenska kronan. De fem bankerna är: Barclays, Citygroup, JPMorgan, RBS och MUFG. UBS har också deltagit i kartellerna, som ska ha ägt rum fram till 2012 och 2013, men bötfälls inte eftersom banken avslöjat kartellerna för kommissionen. Böterna uppgår sammanlagt till över tio miljarder kronor.
Billigare sms och samtal i EU
13 maj
Priserna på samtal och sms till andra EU-länder sänks från och med onsdag då ett maxpris införs. För samtal är det 19 cent och för sms 6 cent plus moms.
– Efter att ha avskaffat roamingavgifterna 2017 vidtar EU nu åtgärder mot överdrivet höga avgifter för utlandssamtal hemifrån, kommenterar Mariya Gabriel, kommissionär med ansvar för det digitala samhället beslutet.
Regeringen låter granska 5G-utbyggnad
10 maj
Regeringen uppdrar åt Post- och telestyrelsen att ta fram ett förslag till riskanalys kring 5G-infrastruktur i Sverige. Det sker efter att EU-kommissionen i mars uppmanat länderna att göra sådana analyser mot bakgrund av det misstänkta spioneri som det kinesiska telekombolaget Huawei anklagats för i bland annat USA.
EU ska djupgranska Telias miljardaffär
10 maj
EU öppnar en fördjupad granskning av Bonniers försäljning av Bonnier Broadcasting till Telia. Enligt källor till Reuters väljer nu EU att inleda en fördjupad granskning av affären som är värd drygt nio miljarder kronor. Anledningen ska vara att Telia inte kunnat ge tillräckliga svar på den konkurrensoro EU har kring affären.
Rapport: Sverige tjänar på inre marknaden
8 maj
En genomsnittlig EU-medborgare tjänar varje år 840 euro på att vara med i EU:s inre marknad, enligt en studie från Bertelsmann-stiftelsen som publiceras i dag onsdag. Mest tjänar ett icke-medlemsland, Schweiz, på att delta (2 900 euro per år).
Här i Sverige uppges vinsten vara 1 055 euro per medborgare och år. I rapporten, där man analyserar BNP-effekten, konstaterar man också att det i första hand är de mindre ekonomierna som har störst utbyte av nyttan av de fria rörligheterna.
EU ställer krav på Vietnam inför frihandelsavtal
8 maj
Om Vietnam ska få ett frihandelsavtal med EU behöver landet signera ILO-konventionen om fackliga rättigheter, rapporterar Ekot. Enligt Sveriges utrikeshandelsminister Ann Linde handlar det exempelvis om att införa fackliga rättigheter, förbud mot barnarbete och lika lön för lika arbete oavsett kön, med mera.
EU-dom slår fast att Don Quijote kan lura ostätare
3 maj
I ett domslut från i torsdags får producenter av den spanska osten manchego stöd för sin sak av EU-domstolen. Manchegoproducenterna hävdar att ett ostföretag försökt lura konsumenterna att tro att deras ost är manchego genom att använda sig av bilder på en riddare, lik romanfiguren Don Quijote de la Mancha, från samma region som manchegon. EU-domstolen slår fast att användandet av bilder och ord som kan få konsumenter att felaktigt förknippa en produkt med en av de produkter som av EU har en skyddad ursprungsbeteckning kan vara olagligt men låter den spanska högsta domstolen avgöra om så skett i det aktuella fallet.
Uppgift: EU-kommissionen undersöker ungerskt mediakonglomerat
3 maj
EU-kommissionen överväger huruvida man ska inleda en granskning av det ungerska mediakonglomeratet KESMA som bildats på uppdrag av premiärminister Viktor Orbán och samlar hundratals regeringstrogna medier, rapporterar Politico/BruxInfo. Kommissionen vill utreda huruvida KESMA fått olagligt statsstöd.
EU gör upp med kortjättarna – avgifterna sänks
30 apr
EU-kommissionen godtog på måndagen kortjättarna Mastercard och Visas åtaganden att sänka sina utbytesavgifter för betalningar med kort utfärdade utanför EES, rapporterar Di. Därmed blir åtgärderna juridiskt bindande för kortjättarna.
Nya EU-regler ger anställda visst medbestämmande
18 apr
Anställda ska ha rätt till medbestämmande vid en sammanslagning, ombildning eller delning om företaget har en viss mängd anställda. Det är en av bitarna i överenskommelsen om det bolagsrättspaket som EU-parlamentet på torsdagen har godkänt. Den nya lagen innebär också att företag inom EU ska få det enklare att registrera sina bolag på nätet och över nationsgränserna.
EU-kommissionen föreslår etisk användning av AI
8 apr
EU-kommissionen lade på måndagen fram sina planer när det gäller att värna den etiska dimensionen vid användningen av artificiell intelligens, AI. Tanken är att man ska använda sju kriterier för vad som är ”tillförlitlig AI-teknik”, testa hur dessa fungerar i verkligheten under en pilotfas tillsammans med olika nyckelaktörer och att EU ska medverka till att bygga internationell konsensus kring AI, där människan står i centrum.
– Den etiska dimensionen av AI är ingen lyxegenskap eller ett tillägg. Det är bara med förtroende som vårt samhälle fullt ut kan dra nytta av dessa tekniker. Etisk AI är ett win-win-förslag som kan bli en konkurrensfördel för Europa: genom att leda människofokuserad AI som folk kan lita på, säger EU-kommissionens vice ordförande Andrus Ansip i en kommentar.
WTO fäller USA för Boeingstöd – EU jublar
29 mar
WTO slog på torsdagen slutgiltigt fast att amerikanska Boeing fått olagligt statsstöd i åratal, vilket skadat den europeiska rivalen Airbus.
– En välkommen dom för EU och europeiska flygplansindustrin, säger handelskommissionär Cecilia Malmström, enligt SvD.
Tydligare regler vid näthandel i EU
26 mar
Personer som köper eller laddar ned musik, appar, spel, datorprogram eller använder molntjänster får – med nya regler som EU-parlamentet röstade för på tisdagen – bättre skydd som konsumenter om produkter eller tjänster visar sig vara defekta. Den nya lagen, den första i sitt slag i EU, ger bland annat konsumenter rätt till prisnedsättning eller full återbetalning inom två veckor om det inom ”en rimlig tidsperiod” inte går att laga en defekt nättjänst eller digital produkt.
Slopad tidsomställning får stöd i EU-parlamentet
26 mar
EU-parlamentarikerna röstade på tisdagen för ett förslag om att sluta ställa om klockorna två gånger per år från och med mars 2021. Arbetet i EU-parlamentet har letts av Marita Ulvskog (S) som måste förhandla med medlemsländerna innan förslaget kan bli verklighet. Bland medlemsländerna är dock intresset ljumt för att ändra på dagens system med sommar- och vintertid.
Google får böta 16 miljarder kronor
20 mar
Google måste böta 1,49 miljarder euro eller nära 16 miljarder kronor för att ha missbrukat sin dominerande ställning på annonsmäklarmarknaden online. Det senare eftersom den amerikanska nätjätten i kontrakten med sina kunder begränsat konkurrenters möjligheter att placera annonser på Google-kundernas sajter. Det meddelade den danska konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i dag onsdag.
– Vår utredning visar att många sajter vill kunna använda mer än en annonsförmedlare, sade Vestager.
Det är tredje gången som EU-kommissionen bötfäller Google för att ha utnyttjat sin marknadsposition. Böter som EU utfärdar går in i EU-budgeten.
Uppgift: Google riskerar tredje EU-bot
18 mar
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager väntas på onsdag meddela att man bötfäller nätjätten Google för att i strid med EU-regler ha förfördelat konkurrenter med sin reklamtjänst AdSense, rapporterar Bloomberg. Om uppgiften stämmer blir det tredje gången som EU bötfäller Google för att utnyttja sin dominerande marknadsställning på bekostnad av konkurrenter.
Spotify varnar för prishöjningar
15 mar
Musikströmningstjänsten Spotifys VD Daniel Ek varnar för att bolaget kommer tvingas till prishöjningar för sina användare om Apple fortsätter kräva Spotify på en del av försäljningen via App store, rapporterar Financial Times. I veckan anmälde Spotify Apple till EU-kommissionen för att avsiktligt missgynna konkurrenter och utnyttja sin dominerande marknadsställning.
EU-enighet om regelverk för gränsöverskridande företag
14 mar
EU-parlamentet och medlemsländerna enades på onsdagen om nya regler för företag med verksamhet i flera medlemsländer. De nya reglerna ska dels göra det lättare för företag att expandera i EU, dels stoppa företag som utnyttjar nuvarande regelverk.
– Nu får vi för första gången skärpta regler i EU som gör det svårare för oseriösa företag att flytta, slås samman eller delas mellan gränserna, i syfte att undvika skatter och undergräva arbetstagares rättigheter, säger Jytte Guteland (S) i ett uttalande.
Sverige blockerade nytt förslag om digital beskattning
12 mar
Sverige var ett av flera länder som vid tisdagens möte för EU:s finansministrar satte stopp för ett förslag om att införa en ny skatt på digitala annonstjänster. Finansminister Magdalena Andersson (S) sade efter mötet att även om detta var ett betydligt mindre omfattande förslag än det som diskuterades av ministrarna i november så står Sverige fast vid att internetföretag ska beskattas där de har sin produktion och inte där tjänsterna konsumeras.
– De principiella invändningarna som vi har från svensk sida kvarstår även om det är ett mindre förslag.
EU-utskott: Slut för tidsomställningen 2021
5 mar
Två utskott i EU-parlamentet röstade på måndagen för att omställningen av sommar- och vintertid bör upphöra 2021. Det skulle bli upp till medlemsländerna att avgöra huruvida man vill ha kvar sommar- eller vinter tid året om. För att förslaget ska bli verklighet måste EU-parlamentet först komma överens med medlemsländerna där intresset för frågan är ljummet.
Otåligt Frankrike planerar digitalskatt
4 mar
Frankrike planerar att beskatta ett 30-tal av de största internetjättarna sade landets finansminister Bruno Le Maire till Le Parisien i söndags. Tanken är att ta tre procent av deras omsättning i skatt från och med början på 2019. Frankrike är ett av de länder som har drivit på för att EU ska införa en ny beskattning av digitala bolag, något som bland annat Sverige satt stopp för.
Inre marknaden Sveriges främsta handelspartner
4 mar
I en sammanfattning och analys om Sverige och EU:s inre marknad skriver statliga Kommerskollegium bland annat att av alla varor och tjänster som svenska företag exporterar och importerar så är mellan 69 och 79 procent kopplat till den inre marknaden. När det gäller utländska direktinvesteringar i Sverige är andelen från de andra 30 inremarknads-länderna 84 procent. – För svensk del har EU:s inre marknad betytt mycket, konstaterar handelsmyndighetens generaldirektör Anna Stellinger i rapporten.
Löfven vill se förändring av inre marknaden
27 feb
En fördjupad inre marknad som stärker tillväxten samt tar hänsyn till ekologisk och social hållbarhet – det vill bland annat statsminister Stefan Löfven (S) och 16 andra stats- och regeringschefer inom EU se framöver. Tillsammans har de undertecknat ett brev riktat till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk inför EU-toppmötet i mars. I det lyfter de också behovet av att EU:s inre marknad fullt ut omfamnar den digitala utvecklingen samt tjänsteekonomin, där det i dag finns många hinder.
EU gjorde razzia mot norska laxgiganter
20 feb
EU-kommissionen misstänker att en rad norska företag gått samman i en kartell för att hålla uppe priset på lax, något som strider mot reglerna på EU:s inre marknad dit Norge hör, skriver Fiskeribladet. Kommissionen genomförde därför en razzia mot företagen på tisdagen.
Mindre krångel för EU-medborgare
15 feb
Från och med lördag ska man slippa krångliga procedurer för att bevisa att officiella handlingar från ett annat EU-land, såsom födelsebevis, vigselbevis eller utdrag ur polisregister, är äkta. Fram till nu har det krävts att den som bor eller arbetar i ett annat EU-land har en stämpel på sådana handlingar för att bevisa dess äkthet men det kommer man nu slippa.
Stopp för orimliga avgifter på betaltjänster
14 feb
Europaparlamentet vill få slut på höga avgifter för eurobetalningar för medborgare och företag som finns utanför euroområdet. I dag torsdag antog parlamentet därför nya bestämmelser som ska stoppa "diskrimineringen”. Inom ett år måste avgifterna för betaltjänster ligga i linje med avgifterna för nationella betalningar i lokal valuta.
EU utreder kartell på obligationsmarknaden
1 feb
EU:s konkurrensmyndighet misstänker åtta banker för att ha samarbetat i en kartell när det gäller handel med statsobligationer från eurozonen 2007–2012. De banker som enligt misstankarna ska vara inblandade har ännu inte namngivits, uppger PT/TT.
EU kan starta utredning av Amazon
25 jan
EU-kommissionen tittar just nu på om Amazon konkurrerar med sina egna partner genom att använda data de samlat in från dem. Snart tas enligt Ekot beslut om det ska inledas en formell utredning mot nätjätten för misstänkt konkurrensbrott.
Parlamentsutskott: Nätjättar bör redovisa produktranking
22 jan
Nätjättar som Amazon, Ebay och Skyscanner måste avslöja hur de rankar sökresultat som rör produkter som säljs online, liksom verifiera att informationen om produkterna är äkta och ange vem som är säljare. Det vill EU-parlamentets utskott för inre marknadsfrågor och konsumentskydd i ett förslag som skärper konsumenternas rättigheter och antogs på måndagen. Nästa steg är att hela EU-parlamentet ska ta ställning till förslaget.
Tullverket behöver anställa inför brexit
21 jan
Svenska Tullverket behöver anställa runt 50 personer på grund av brexit, rapporterar Ekot. Efter det brittiska utträdet som är planerat till mars kommer Tullverket att behöva göra fler kontroller och få mer arbete med att ta hand om tillstånd och deklarationer som kommer att krävas när Storbritannien inte längre är med i EU.
Start för svenskledd EU-standardisering
17 jan
SIS, Swedish Standards Institute, kan nu inleda EU-uppdraget att ta fram en europeisk standard kring integritet och ansvarighet inom offentlig upphandling.
– Vi är mycket glada och förväntansfulla över att leda detta arbete eftersom offentlig upphandling utgör ett så stort och viktigt område samt att Sverige länge varit framstående på området, sade Thomas Idermarkvd på SIS till Upphandling24.
Österrike inför digitalskatt
11 jan
Österrike kommer att införa en digitalskatt, riktad mot it-jättar som Amazon och Facebook, rapporterar TT/Affärsliv. Skatten kommer att tas ut med tre procent på online-vinsterna. Inom EU finns en liknande skatt på förslag men bland andra Sverige blockerar det.
EU ska granska Nikes skatteupplägg i Nederländerna
11 jan
EU-kommissionen har öppnat en fördjupad utredning för att undersöka om sportklädesjätten Nikes skatteupplägg i Nederländerna bryter mot EU-regler, skriver Finwire/Di.