Annons

Mário Centeno var mellan januari 2018 och juli 2020 ordförande i eurogruppen där euroländernas finansministrar träffas och diskuterar ekonomiska frågor som rör euroländerna.

Centeno ersatte Nederländernas förre finansminister Jeroen Dijsselbloem.  

Centeno är född 1966, utbildad matematiker och ekonom och före detta rådgivare och ledamot i Portugals centralbank. Han är en oberoende politiker men är finansminister i Portugals socialdemokratiska regering sedan 2015.

Under Mário Centenos tid som finansminister har Portugal sett ett ekonomiskt uppsving efter flera tunga krisår där landet fick EU-stöd för att klara sig. Centeno har dragit tillbaka vissa åtstramningar som landet genomförde under krisen bland annat genom höjda offentliga pensioner och löner.

Centeno beskrivs av vissa som ”anti-Schäuble” med referens till den förre tyske finansministern Wolfgang Schäuble som har fått ge ett ansikte till EU:s åtstramningspolitik under krisåren.

Centeno själv vill dock inte se sig som en anti-åtstramningsfigur utan säger sig vilja fortsätta på den inslagna vägen som kan bli snårig.  

Framtida utmaningar

Som ordförande i eurogruppen kommer Mário Centeno styra diskussionerna bland eurofinansministrarna i flera tunga och avgörande frågor.

Greklands tredje krislån ska avslutas sommaren 2019 och med det följer den känsliga frågan om skuldlättnader för landet.

Centeno får också tas sig an frågan om omfattande fördjupning av eurosamarbetet vilket väntas omfatta en gemensam eurofinansminister, egen EU-budget för euroländerna och en ny stödfond för krisdrabbade euroländer i form av en europeisk valutafond.

Hoppa till relaterade artiklar.