Nästan alla missade anta EU-direktiv för att skydda visselblåsare
22 dec - 2021
Få EU-länder har klarat tidsfristen den 17 december för att införliva visselblåsare -direktivet i nationell lagstiftning, som är avsett att öka skyddet för dem som rapporterar brott mot EU-lagstiftningen. Direktivet antogs av medlemsländerna på EU-nivå redan 2019 men de nya reglerna måste också införas i nationell lag, rapporterar Euractiv.
Siepsrapport: Förtydliga ansvarsutkrävandet i EU
13 okt - 2021
Möjligheten att utkräva politiskt ansvar från EU:s makthavare är begränsat då öppenhet är en förutsättning för granskning, något som blivit ett växande problem sedan eurokrisen. Det framgår av en färsk Siepsrapport av Y Papadopoulos. Hemlighetsmakeriet i Europeiska rådet, där statsministrar möts till toppmöte, beskrivs som ett “vakuum av ansvarsutkrävande” men även ministerrådsmöten på lägre nivå “är svåra att få insyn i” trots vissa öppenhetsregler, enligt rapporten. Den ekonomiskt inflytelserika Eurogruppen, som svarar inför Europeiska rådet, pekas ut som det tydligaste exemplet på hur EU:s politiska system antagit allt mer informella och svårkontrollerade former. Eurogruppens ordförande kan frågas ut av det folkvalda Europaparlamentet men parlamentet kan inget kräva. En av rapportens slutstatser blir att det europeiska systemet för ansvarsutkrävande behöver förtydligas och systemet måste förbättras.
Ökad öppenhet i Sverige väntas efter ny EU-lag
24 sep - 2020
När Sverige snart genomför de nya EU-reglerna för ökad öppenhet när det gäller dokument och handlingar från offentlig sektor, införs rätten för medborgare och företag att få ut materialet digitalt vilket anses underlätta och bli betydligt billigare för både privatpersoner och artificiell intelligens. Till tidningen journalisten säger energi- och digitaliseringsministern Anders Ygeman (S) att detta ska även gälla information från offentliga källor som idag är mycket svårt eller omöjligt att få ut så som bolagsdata och kartdata.
Hemlighetsfullt ministerråd ska granskas
31 jul - 2020
EU:s ombudsman Emily O'Reilly har inlett en undersökning av hur medlemsländernas regeringar i ministerrådet arbetat under coronakrisen. Mötena har med hänvisning till pandemin hållits på distans och O'Reilly är oroad för att öppenheten i ministerrådet försämrats på grund av bland annat bristande dokumentation.
”En preliminär analys av rådets nuvarande arbetsmetoder väcker flera frågor om öppenhet”, heter det i ett brev från EU-ombudsman till ministerrådets generalsekreterare Jeppe Tranholm‐Mikkelsen.
Corazza Bildt röstade emot öppenhet
19 dec - 2018
Anna Maria Corazza Bildt säger att hon har röstat för mer öppenhet kring hur EU-parlamentarikerna använder det skattefria kontorsbidraget på 45 000 kronor i månaden. Men enligt en granskning som SvD gjort har hon och andra moderater flera gånger röstat nej till att kontorspengarna ska behöva redovisas.
Röstning om kontorspengar och lobbyism skjuts upp
21 nov - 2018
Den omröstning som under onsdagen skulle hållas i EU-parlamentets konstitutionsutskott, om ändringar i arbetsordningen gällande lobbyism och kontorspengarna skjuts upp. Anledningen är enligt tidningen EUobserver att ledamöterna inte haft tillräckligt med tid på sig att läsa ett rättsligt utlåtande från EU-parlamentets jurister om ändringarna följer EU-lag eller ej. Det rättsliga utlåtande är inget som parlamentarikerna måste ta hänsyn till om de inte vill. Röstningen kommer nu att tas upp i början av december.
Fler svenska EU-parlamentariker vill visa sina kvitton
23 okt - 2018
Ytterligare fem svenska EU-parlamentariker har enligt SvD nu gått med på att börja redovisa sina kvitton på de 45 000 kronorna som de varje månad får i ”kontorspengar” från EU. Det är Bodil Valero, Linnéa Engström, Jakob Dalunde och Max Andersson från Miljöpartiet samt Soraya Post från Fi. Sedan tidigare har Malin Björk (V) valt att redovisa sina kvitton, de övriga parlamentarikerna har ännu inte gett något svar i frågan.
Svensk öppenhet behöver EU-stöd
27 mar - 2018
Den svenska offentlighetsprincipen som rätten till allmänna handlingar har försvagats sedan Sverige blev EU-medlem enligt en färsk statlig utredning som presenterades på måndagen. Men det är oftare svenska sekretessregler än sekretessregler från EU som begränsar offentlighetsprincipen. Orsaken, enligt rapporten, är att det saknas en rättslig balans mellan öppenhet och sekretess på EU-nivå.
– Det enda hållbara sättet att få balans mellan europeiskt samarbete om sekretess och öppenhet hos nationella myndigheter är att det finns ett minimiskydd för rätten till allmänna handlingar på europeisk nivå, sade professor Carl Fredrik Bergström, en av rapportförfattarna till Europaportalen.
Bergström menar att det vore bra för Sverige om offentlighetsprincipen ingick i EU:s rättighetsstadga. Han efterlyste därför en attitydsförändring hos svenska regeringar och att de börjar prata om vikten av ett EU-skydd på området.
Dom tvingar fram mer öppenhet i EU-förhandlingar
22 mar - 2018
EU-domstolen står i en dom på torsdagen fast att EU-parlamentet måste låta allmänheten få tillgång till dokument som rör de så kallade trilogerna, där representanter från medlemsländerna, parlamentet och kommissionen bakom lyckta dörrar förhandlar fram olika EU-lagar. Hela domen.
– Detta är ett stort genombrott för europeisk demokrati. Från och med nu kommer lagstiftningsförhandlingarna bli mycket mer transparenta, sade den liberala nederländska EU-parlamentarikern Sophie in 't Veld i ett uttalande efter domen.
Rapport: EU-kommissionen full av faktafel
16 aug - 2017
Tio missledande påståenden eller rena faktafel lyckades EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva på kort tid leverera när hon på en presskonferens i Bryssel förra onsdagen svarade på frågor kring kommissionens reseräkningar. Det visar en faktakoll som öppenhetsorganisationen Access Info genomfört. Talespersonen försökte enligt undersökningen flera gånger felaktigt framställa kommissionen som betydligt öppnare än vad den de facto är.
EU-kommissionen reste för fem miljoner
9 aug - 2017
För första gången visar EU-kommissionen sina reseräkningar. Det sker efter flera års påtryckningar från den spanska öppenhetsorganisationen Access Info, rapporterar tidningen Knack. Under de två första månaderna 2016, som nu offentliggjorts, spenderade 28 kommissionärer nära 500 000 euro, motsvarande nära fem miljoner kronor, på 261 officiella resor och besökte närmare 50 olika länder inklusive EU-länder. Här ingår även kommissionärernas resor till och från EU-parlamentet i Strasbourg. Den dyraste resan var ett taxiflyg för 75 000 euro som EU:s utrikeschef Federica Mogherini tog till ett möte i Azerbajdzjan. Men överlag var utgifterna för resor och logi blygsamma, skriver Politico.
Regler för EU-politikers utgifter ses över
13 jun - 2017
Europaparlamentet har tillsatt en arbetsgrupp som före årsskiftet ska se över hur reglerna för parlamentarikernas allmänna månadsbidrag på drygt 40 000 kronor ska kunna preciseras ytterligare. Som Europaportalen skrivit tidigare finns i dag inga uttryckliga krav på att parlamentarikerna ska redogöra för hur de använder pengarna.
EU-parlamentariker vill ha mer öppenhet i ECB
19 maj - 2017
En partiöverskridande grupp EU-parlamentariker ber i ett brev till Europeiska centralbankens chef Mario Draghi om större öppenhet om vilka företagsobligationer ECB köper upp som en del av sitt stimuleringsprogram, uppger Financial Times. Ledamöterna oroas för att köpen kan gynna en lite grupp företag.
Öppnare brexitförhandlingar efterlyses
27 mar - 2017
Europeiska ombudsmannen Emily O’Reilly uppmanar i ett brev till Europeiska rådet att i så stor utsträckning som möjligt ge ut handlingar i de stundande förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Bland annat vill hon se att Europeiska rådet, där medlemsländernas stats- och regeringschefer samlas, offentliggör sina förhandlingsriktlinjer och tar fram en plan över öppenheten i förhandlingar.
Europaportalen JO-anmäler UD
25 nov - 2016
Europaportalen anmälde på fredagen Utrikesdepartementet till Justitieombudsmannen JO för att departementet inte lämnat handlingar som visar vad utrikesministern, vice statsministern och EU-ministern handlägger för ärenden i Bryssel. Syftet med begäran är att Europaportalens läsare ska ges en bild av ministrarnas EU-aktivitet.
Upprop för EU-skydd för visselblåsare
19 okt - 2016
http://www.publikt.se/artikel/upprop-eu-skydd-visselblasare-19342
EU-strategi mot läckor läckt
28 sep - 2016
http://www.euractiv.com/section/trade-society/news/eus-anti-leaks-strategy-leake…
Parlamentariker vill göra EU mer öppet
9 jun - 2016
Större insyn bland kommissionens experter
30 maj - 2016
De nya reglerna
EU-parlamentet vill urvattna öppenhetsregler
19 apr - 2016
Politico
EU-kommissionärer ignorerar öppenhet om lobbyister
16 feb - 2016
Politico
Obligatoriskt lobbyistregister nästa år
14 dec - 2015