Rumänien och Bulgarien för korrupta för Tyskland

Publicerad: 4 mar 2013 kl 11:50
Uppdaterad: 4 mar 2013 kl 11:52
Ännu får Bulgarien och Rumänien vänta på att resa passfritt inom Schengen.
Ännu får Bulgarien och Rumänien vänta på att resa passfritt inom Schengen.Bild: Will Bakker

Den tyske inrikesministern Hans-Peter Friedrich vill inte släppa in Rumänien och Bulgarien i passunionen Schengen.

På torsdag träffas EU-ländernas justitie- och inrikesministrar i Bryssel. Om då Rumänien och Bulgarien kräver en omröstning om att få gå med i Schengensamarbetet, som ska garantera EU-medborgare fri rörlighet över gränserna, kommer den tyske inrikesministern Hans-Peter Friedrich att lägga in sitt veto.

– Om Rumänien och Bulgarien insisterar på en omröstning kommer utspelet att stöta på det tyska vetot, sade Hans-Peter Friedrich i en intervju med tyska Der Spiegel på söndagen.

Han pekar på de EU-utvärderingar som menar att de två länderna ännu inte är mogna för att ansluta sig till Schengen och att de måste göra mer för att bekämpa korruption.

– Utvidgningen av Schengenområdet kommer bara att accepteras av våra medborgare om de grundläggande förutsättningarna säkerställs. Det är för närvarande inte fallet, sade Hans-Peter Friedrich som tillägger att han inte heller är för en delvis öppning för länderna.

Tidigare har Finland och Nederländerna hotat med veto i en eventuell omröstning om de två Balkanländerna ska få tillträde till passunionen.

Om det inte blir någon omröstning på torsdag bland justitie- och inrikesministrarna kan det möjligen ske under EU-toppmötet i nästa vecka. Blir det inte fallet lär det dröja till oktober.

Den tyske inrikesministern uttryckte i förra veckan oro för en ”fattigdomsflykt” från Rumänien och Bulgarien till Tyskland när de sista restriktionerna för att arbeta i resten av EU försvinner den första januari 2014.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Malin
4 mar 2013 kl 16:35

"Ännu får Bulgarien och Rumänien vänta på att resa passfritt inom Schengen."
Det här påståendet är en lögn i propaganda syfte;vad varje svensk bör veta är sanningen,dvs faktumet att rumänska och bulgariska medborgare reser passfritt inom Schengenområdet lång tid innan deras länder inträde i EU år 2007,tack vare ett undantag utfärdat av själva EU.
Undantaget tillåter dessa medborgare att använda deras nationella ID kort(som saknar elektronisk chip)istället för pass.Den här är sanningen,resten är som sagt propaganda!
Den som ifrågasätter detta kan fråga polisen i Sverige,Danmark,Tyskland,Storbritannien,etc.

Krister
7 mar 2013 kl 11:16

De är smarta men inte här för här är politikerna internationalister och "européer" inte svenskar så vi ska betala för allt och om kriminaliteten ökar så är det ju "ett gemensamt europeiskt problem". Som vanligt mer pengar till EU med mer överstatlighet för att bota problemet de just skapat genom att ta bort gränserna, den vanliga visan. Ni får sluta rösta på dessa 7-partier om ni vill ha en förbättring eller åtminstone lägga ner er röst/rösta blankt annars får vi snart Turkiet som EU/Schengen medlem är det vad ni vill?

Algot Nilsson
9 mar 2013 kl 15:35

Tyskar har alltid varit kloka människor. Och fru Merkel har ju en gång för alla deklarerat sin ståndpunkt i invandringsfrågan. Det är många som sympatiserar med henne, men få vågar säga det rätt ut..