Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Tysk minister fruktar fattigdomsflykt

BRYSSEL 25 februari 2013 | Vill använda EU:s socialfond

Den tyske inrikesministern Hans-Peter Friedrich vill förebygga att många fattiga människor kommer till Tyskland när de sista restriktionerna för bulgarer och rumäner att söka jobb i EU försvinner.

Tyskland sällar sig nu till Storbritannien och Nederländerna i oron att ett stort antal rumäner och bulgarer kan komma att söka sig till landet när de sista restriktionerna för att arbeta i resten av EU försvinner den första januari 2014.

– [Fattigdomsflykten] tilltar, utan tvivel. Jag fruktar att utvecklingen under de kommande åren fortsätter om vi inte vidtar motåtgärder. Om människorna i Europas länder i stora antal far dit det finns mest sociala förmåner kommer vi i Tyskland att få ett stort problem, sade Hans-Peter Friedrich i en intervju med tyska Rheinische Post i helgen.

Den konservative inrikesministern riktade samtidigt en uppmaning till EU-kommissionen att ta större hänsyn till lokalbefolkningen i sin beslutsprocess och att pengar från EU:s socialfond bör användas för att förebygga flyktingströmmar från fattigare medlemsländer till rikare.

– Temat kan bli sprängstoff för den europeiska solidariteten. Om människor i Tyskland får känslan att deras solidaritet och öppenhet missbrukas och våra sociala trygghetssystem plundras kommer det att bli en berättigad ilska, sade Hans-Peter Friedrich.

Den svenska arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) delar dock inte oron och tror inte att det blir någon större förflyttning av bulgarer och rumäner.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret