Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Polens premiärminister Donald Tusk. Arkivbild.

Energiunion ska rädda EU-länder från ryskt beroende

BRYSSEL 22 april 2014 | Viktig toppmötesfråga

Polens premiärminister Donald Tusk vill skapa en europeisk ”energiunion” för att minska beroendet av rysk gas.

I skuggan av konflikten mellan Ryssland och Ukraina ökar oron över EU:s beroende av rysk energi.

Oavsett hur dödläget i Ukraina utvecklas är en sak tydlig: ett överdrivet beroende av rysk energi gör Europa svagt” skriver Polens premiärminister i en debattartikel i Financial Times på måndagen.

I dag står Ryssland för omkring en tredjedel av all olje- och gasimport till EU-länderna. Trots tidigare kriser 2006 och 2009, då gasimporten från Ryssland störts, har beroendet av rysk gas ökat i stället för att minska.

Stommen i en energiunion, skriver Tusk, är en slags EU-myndighet som köper gas från Ryssland för alla 28 länder. Om Ryssland stoppar exporten till ett eller flera EU-länder ska de andra hjälpa till.

I dag är minst tio EU-länder beroende av en enskild leverantör – Gazprom – för mer än hälften av sin [gas]konsumtion. En del är helt och hållet beroende av den ryska statskontrollerade gasjätten” skriver Tusk.

Bland de tio länderna finns bland annat de tre baltiska staterna, Finland och Slovakien.

Den gemensamma EU-budgeten ska användas för att finansiera gasförråd och bygga ut ledningar till de EU-länder som är mest beroende av Ryssland i dag. Sådana projekt ska kunna finansieras till 75 procent från EU, den högsta nivån av samfinansiering.

På kort sikt ska EU skriva importavtal med länder som USA och Australien, anser Tusk.

I mars gav EU:s ledare EU-kommissionen i uppdrag att komma med konkreta förslag till hur EU ska minska sitt beroende av rysk gas. Dessa förslagen ska diskuteras på ett EU-toppmöte i slutet av juni.

Donald Tusk föreslår också i debattartikeln att EU-länderna ska använda sina befintliga reserver av fossila bränslen, inklusive kol och skiffergas.

Skiffergas är en knäckfråga för EU. Flera länder har reserver under jord och är i startgroparna för att börja utvinna gasen. Men opinionen är negativ på flera håll.

Samtidigt ska EU-parlamentet och ministerrådet under året tillsammans hamra ut EU:s gemensamma klimatpolitik, där man bland annat förbinder sig att minska utsläpp av koldioxid med 40 procent till 2030.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret