Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU-ombudsman välkomnar förslag om öppnare ministerråd

BRYSSEL 25 juni 2019

Nederländerna, Sverige och fyra andra EU-länder vill ha mer öppenhet kring ministerrådet. Initiativet välkomnas av EU:s ombudsman Emily O'Reilly.

Nederländerna har föreslagit bland annat att fler lagstiftningsdokument ska publiceras och förhandlingarna mellan medlemsländerna i ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen ska bli öppnare. Förslaget har fått stöd av Sverige, Irland, Luxemburg, Slovenien och Estland.

EU-ombudsmannen Emily O'Reilly, som länge arbetat för större öppenhet i EU, välkomnar initiativet som ”en möjlighet att modernisera beslutsprocessen i EU, öka ansvarsutkrävandet och bekämpa disinformation”. Samtidigt kritiserar hon medlemsländerna i ministerrådet för att hittills inte vara lika öppna som EU-parlamentet och EU-kommissionen.

– Trots många positiva öppenhetsförbättringar i EU-kommissionen och EU-parlamentet under de senaste åren förblir rådet, där regeringarna träffas, en ”svart låda”, sade O'Reilly i ett uttalande.

Ett liknande förslag lanserades 2015 av sex länder.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret