Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell bevittnar döda kroppar i Ukraina den 8 april 2022.

Viktigast i veckan: Ryska krigsbrott fördöms – Finland och Sverige närmare Nato

STOCKHOLM 14 april 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Sedan den ryska armén dragit sig tillbaka från norra Ukraina framgår att delar av samhällena är närmast utplånade och att mördade människor, på vissa orter, ligger på gatorna. EU:s utrikesministrar beslutade på måndagen att man ska göra allt för att Ryssland ska ställas till svars för sina grymheter. USA:s president Joe Biden kallade i veckan Rysslands krig i Ukraina för ett folkmord då "det blir allt tydligare att Rysslands president Vladimir Putin försöker utradera själva idén om att man kan vara ukrainare". Samtidigt har den ryska armén omgrupperat till östra Ukraina där nya strider väntar. Fram till och med onsdagen har 4 697 964 människor lämnat Ukraina som krigsflyktingar sedan det ryska överfallet började.

På måndagen krävde bland andra Sverige ett sanktionspaket från EU mot rysk olja vilket antas bli svårare att få till jämfört med de tidigare sanktionsbesluten.

Nu återstår bara veckor innan Finland bestämmer sig i Natofrågan sade landets statsminister Sanna Marin när hon på onsdagen hade försvarspolitiska överläggningar med statsminister Magdalena Andersson i Stockholm. Politiska bedömare räknar nu med att både Sverige och Finland lämnar in en ansökan om Natomedlemskap.

Till sist noteras: 

… att den slutliga franska valomgången den 24 april står mellan proeuropeén och liberalen Emmanuel Macron och EU-skeptikern högernationalisten Marine Le Pen – och det ser ut att bli en nagelbitare på för både fransmän och andra 

… att andelen sysselsatta i EU slår nya rekord. Aldrig tidigare har så många haft ett arbete som under sista kvartalet 2021 - 74 procent av samtliga invånare mellan 20-64 år. Sverige har den näst högsta sysselsättningsgraden i EU.

… att det finns en löneskillnad i EU på drygt 7 procent mellan unga kvinnor och män till kvinnornas nackdel. I Grekland, Luxemburg och Nederländerna tjänar dock unga kvinnor i genomsnitt mer än unga män

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret