Miljardlån till Ukraina kan avgöras på EU-toppmöte
BRYSSEL 30 maj 2022Livsmedelsförsörjning, energi och lån till Ukraina – det ryska kriget mot Ukraina präglar EU-toppmötet som inleds idag måndag. Men få skarpa beslut förväntas.
Rysslands krig mot Ukraina står återigen i fokus när EU:s stats- och regeringschefer på måndagen samlas i Bryssel för ett två dagars extrainsatt toppmöte.
Medan det sjätte sanktionspaketet mot Ryssland, med ett förbud mot import av rysk olja, har dominerat diskussionerna inför mötet – och där man nu ser ut att närma sig en överenskommelse – ska EU-ledarna också diskutera energifrågor, förstärkt försvarsarbete och livsmedelsförsörjning i spåret av kriget.
Ekonomiskt stöd
Det enda skarpa beslutet som EU-ledarna förväntas ta rör vilket ekonomiskt lån EU ska ge till Ukraina. EU-kommissionen har föreslagit ett finansiellt stöd till Ukraina om totalt nio miljarder euro.
– Det är en viktig åtgärd för att landet ska undvika en statsbankrutt, sade statsminister Magdalena Andersson när hon på måndagsmorgonen presenterade regeringens ståndpunkter inför toppmötet i riksdagens EU-nämnd.
EU-ledarna ska även beröra hur en långsiktig återuppbyggnadsplan för Ukraina kan komma att se ut.
– Utöver att ge stöd för att återupprätta viktiga samhällsfunktioner och infrastruktur behöver ju stödet utformas för att ge stöd åt landets reformagenda, sade Magdalena Andersson.
Oklar finansiering
Än så länge har EU-kommissionen inte lagt fram något konkret förslag på hur det här ska betalas – ett förslag förväntas dock komma på onsdag.
– Vad gäller finansieringen finns det i dagsläget inga konkreta förslag men det står klart att samarbete kommer att behövas med både tredjeländer och finansiella institutioner, sade statsministern som underströk att de av EU-kommissionen utlovade nio miljonerna ska garanteras av EU-staterna och inte vara en gemensam upplåning.
– Sveriges driver ju frågan om att är att den gemensamma upplåningen som skedde för återhämtningsfonden under pandemin var en engångsföreteelse, sade hon.
Från vänsterpartiet uttrycktes oro om att man i jakt på finansiering skulle börja tulla på biståndet.
– Stödet till Ukraina är väldigt viktigt men det får inte gå ut över EU:s bistånd till utvecklingsländerna, underströk Ilona Szatmári Waldau (V).
Joar Forssell (L) betonade vikten av att bygga upp Ukraina.
– Uppbyggnad av Ukraina är en del av det långa försvaret av Sverige och övriga Europa, sade han och tyckte att EU-kommissionens förslag om konfiskering av ryska tillgångar borde vara en del av finansieringen.
Energi och livsmedel
I den på toppmötet planerade diskussionen om energi vill statsministern lyfta vikten av den gröna omställningen.
– EU behöver påskynda energiomställningen och bli oberoende av ryska fossila bränslen, sade hon och pekade på bioenergi som ett viktigt alternativ – något som flera ledamöter i EU-nämnden instämde i.
– Det är viktigt att Sverige driver på för att vi gör rätt saker på lång sikt, men också rätt saker på kort sikt, sade Annika Qarlsson (C) som vill se ännu större satsningar på bioenergi.
Statsministern välkomnade också att EU-ledarna ska ha en fördjupande diskussion om situationen med livsmedelsförsörjning.
– Nu skjuter priserna ytterligare i höjden och miljontals människor hotas av hunger och här behövs ytterligare insatser, långsiktigt och kortsiktigt, sade hon och kunde vid mötets slut konstatera att regeringen hade, då inget parti lämnade en så kallad avvikande ståndpunkt, riksdagens fulla stöd på samtliga diskussionspunkter inför toppmötet.