Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Utrikesminister Ann Linde (S) meddelade på fredagsförmiddagen att Sverige säger ja till att ge Ukraina och Moldavien kandidatlandsstaus i EU.

Viktigast i veckan: EU-dörren föreslås öppnas för Ukraina

18 juni 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Rysslands förödande krig i Ukraina fortsätter i oförminskad styrka på 115:de dagen. Ukraina som enligt uppgift använder över 5000 artillerigranater per dygn börjar få ont om ammunition och vädjar till väst om mer. Natochefen lovade Ukraina i veckan ett “omfattande stödpaket”.

På fredagen kom beskedet att EU-kommissionen föreslår medlemsländerna att Ukraina och Moldavien ska ges kandidatlandsstatus vilket är en förutsättning för att kunna börja förhandla om ett framtida EU-medlemskap. Tidigare samma dag deklarerade Sverige sitt stöd för det samma.

På måndagen meddelade den brittiske utrikesministern Liz Truss att Storbritannien ensidigt vill ändra i brexitavtalet med EU.  På onsdagen kallade EU det brittiska agerandet för “olagligt” och för att “bryta mot internationell rätt”, varför man vidtar juridiska motåtgärder.

Till sist noteras

… att en frivillig överenskommelse mellan 39 aktörer på internet kommit överens om regler för att bekämpa desinformation

… att migrationsfrågan enligt EU-kommissionär Ylva Johansson har tagit ett steg framåt i frågan om frivillig fördelning mellan medlemsländer av asylsökande som kommit havsvägen till unionen. Detaljerna ska utmejslas de kommande veckorna.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret