Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Druzjbaoljeledningen förser flera EU-länder med rysk olja. Arkivbild.

EU-revisorer varnar: Pengarna räcker inte till för att göra EU oberoende av rysk energi

BRYSSEL 28 juli 2022

Europeiska revisionsrätten uppmärksammar en rad tillkortakommanden i EU:s plan att göra sig helt oberoende av rysk energi. Bland annat ser pengarna som öronmärkts för arbetet inte ut att räcka till.

I maj presenterade EU-kommissionen sin plan på hur medlemsländerna på fem år helt ska ersätta rysk gas, olja och kol med andra energikällor. I planen ingår bland annat förslag på satsningar på förnybart, minska energianvändningen och gemensamma inköp av gas och olja från andra länder. 

Kommissionen räknar med att det kommer kosta 210 miljarder euro för att nå målet och att en del av pengarna ska tas från lånedelen i unionens stora coronaåterhämtningsfond som medlemsländerna ännu inte tingat.

Europeiska revisionsrätten har på uppdrag av EU-parlamentet granskat planen och kommer i ett yttrande fram till att den ”riskerar att inte leva upp till sina ambitioner”. 

– Vi ser en risk att [planen] i sin nuvarande form inte klarar att snabbt identifiera och genomföra strategiska EU-projekt med omedelbar och avgörande inverkan på EU:s energitrygghet och energioberoende, sade Ivana Maletić, den ledamot av revisionsrätten som ansvarat för utredningen, i ett uttalande.

En sådan risk är att pengarna inte räcker till. Enligt revisorerna har endast 20 av de beräknade 210 miljarder eurona frigjorts. Övriga finansieringskällor ligger enligt revisorerna utanför kommissionens kontroll och är beroende av medlemsländernas goda vilja. Revisionsrätten ”varnar därför för att det sammanlagda belopp som finns tillgängligt i realiteten inte räcker till för att täcka de beräknade investeringsbehoven”.

De pekar vidare på att de pengar som finns i coronaåterhämtningsfonden inte återspeglar omfattningen på omställningen som skiljer sig tydligt mellan medlemsländerna där vissa har ett stort beroende av rysk energi och andra mindre. Tidsramen för fonden är dessutom snävare än planen på energiomställningen är.

Revisionsrätten varnar dessutom för att satsningar på infrastruktur för fossila bränslen för import från andra länder än Ryssland inte ligger i linje med coronaåterhämtningsfondens fokus på den gröna omställningen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret