Scholz tror på ett turkiskt Nato-ja till Sverige
BRYSSEL 16 augusti 2022Nato, den gröna omställningen och energikrisen var i fokus när Tysklands förbundskansler Olaf Scholz besökte statsminister Magdalena Andersson i Stockholm på tisdagen.
– Jag är övertygad om att de länder som fortfarande inte ratificerat Sveriges Natoansökan kommer att göra det, sade Olaf Scholz efter mötet.
Snart sex månader har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina och krigets skugga föll över tisdagens möte mellan Tysklands förbundskansler socialdemokraten Olaf Scholz och Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) i Stockholm.
– Putin ger oss inga anledningar att tro att hans ambitioner har ändrats. Det är mörka tider för Ukraina och hela Europa. I mörka tider som dessa är europeisk samarbete och enighet vår största tillgång, sade Magdalena Andersson på en pressträff efter mötet.
Magdalena Andersson passade på att tacka Scholz för hans och Tysklands stöd till Sveriges Nato-ansökan, både genom att vara bland de första länderna att ratificera Sveriges ansökan men också genom att ge Sverige säkerhetsförsäkringar under tiden.
– Det står klart att vi har gått in i en ny geopolitisk verklighet. Vi kommer inte att komma tillbaka dit vi var innan kriget. Genom hela den här processen har Tyskland stått vid vår sida, sade hon.
Olaf Scholz å sin sida underströk att Nato med Sverige och Finland vinner vi två värdefulla och ansedda allierade som kommer att öka dess försvarskapacitet och den gemensamma säkerheten.
– Jag är övertygad om att de länder som fortfarande inte ratificerat kommer att göra det, sade han.
Samarbete kring energi nödvändigt
Även energisituationen i Europa var uppe för diskussion på regeringschefernas möte.
Tyskland står inför stora utmaningar med tanke på landets stora beroende av rysk gas för sin energiförsörjning och letar nu med ljus och lykta efter nya energikällor. Samtidigt kom en rapport från IMF på måndagen som pekar på att Tyskland trots ryskt motstånd kommer att nästan fylla sina gaslager i vinter. På frågan om Sverige borde spara energi för att dela det solidariskt med Tyskland sade Olaf Scholz att samarbete är nödvändigt.
– Jag anser att vi behöver spara energi och spara gas, det är något som vi alla gör och som är helt nödvändigt för att se till att vintern blir säker. Våra ekonomier är sammanlänkade, vi jobbar intensivt tillsammans och växer tillsammans, sade Olaf Scholz och lade till:
– Det är viktigt att förstå att det kommer bli en svår tid, men också att vi kommer att klara det.
Gröna omställningen vägen framåt
De två regeringscheferna underströk också hur säkerhetsläget även visar på hur brådskande det är att påskynda den gröna omställningen.
– Att minska vårt beroende av fossil energi är den enda vägen framåt för klimatet men också för vår säkerhet, slog Magdalena Andersson fast – och påpekade också att det skapar jobb.
De två forna finansministrarna diskuterade även det ekonomiska läget. Osäker tillgång till mat och energi har lett till högre prisökningar över hela Europa än på årtionden. Det påverkar utsikten för tillväxten i hela Europa och världsekonomin, enligt statsministern.
– Tuffare tider väntar, hushåll och företag känner av effekterna av högre inflation, högre räntor och mer osäkerhet, varnade Magdalena Andersson.