Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Rådet och EU-parlamentet har nått en informell överenskommelse om regler mot våld mot kvinnor. Paul Van Tigchelt, Belgiens justitsieminister, och parlamentets förhandla Evin Incir (S).

Nytt EU-skydd för kvinnor – ska få “slut på våld och hot”

BRYSSEL 7 februari 2024

EU-parlamentet och rådet har nått en informell överenskommelse om de första EU-reglerna mot våld och trakasserier mot kvinnor.

– Medlemsländerna tar viktiga steg för att kollektivt stå upp mot dessa allvarliga brott, sade Paul Van Tigchelt, Belgiens justitieminister. Europaparlamentariker Evin Incir hoppas på att de nya EU-reglerna ska ge en “kulturell förändring” men är besviken på att en samtyckesbaserad våldtäktslagstiftning uteblev.

Under tisdagen nåddes en informell överenskommelse mellan EU-parlamentet och rådet om nya regler som ska bekämpa könsbaserat våld och skydda dess offer. Om förslaget formellt godkänns av parterna kommer nya minimiregler att gälla i unionen mot bland annat könstympning, tvångsäktenskap, spridning av intima bilder utan samtycke och olika former av trakasserier på nätet. Här ingår även att medlemsländerna ska möjliggöra specialiserat skydd och stöd för brottsutsatta, inklusive barn, samt underlätta möjligheten att göra brottsanmälningar.

– För många kvinnor i Europa är sexuellt våld, våld i hemmet, gatutrakasserier eller övergrepp på nätet dagliga hot. Dessutom betalar kvinnor alltför ofta med sina liv för relationsuppbrott. Även tvångsäktenskap och könsstympning har inte helt utrotats ur vårt samhälle. Vi måste få ett slut på detta, sade Paul Van Tigchelt.

Direktivet har förhandlats i EU-parlamentet med den svenske socialdemokraten Evin Inicr som en av två huvudförhandlare. Hon är inte lika nöjd med kompromissen som nåtts.

–Jag är mycket besviken över att vissa medlemsländer valde att blockera införandet av en samtyckesbaserad våldtäktslagstiftning. Ändå vidhåller jag hoppet om att vi genom att främja en kulturell förändring kring samtycke i Europa kan bana väg för att lagstiftningen ska antas i framtiden, sade Evin Incir i ett uttalande på tisdagen.

Hon fick även medhåll från sin medförhandlare Frances Fitzgerald från konservativa och kristdemokratiska EPP.

– Även om detta direktiv inte tar upp allt som parlamentet skulle önska gör det viktiga framsteg när det gäller förebyggande, skydd och lagföring, sade Frances Fitzgerald och tillade: Idag tar vi det första steget mot att göra Europa till den första kontinenten i världen att utrota våld mot kvinnor.

Lotten Enell
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret