Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till Artiklar i ämnet
Fördjupning:

Jasenko Selimović (L)

Senast uppdaterad: 18 juni 2024

– För en människa med mina erfarenheter är det en stor dag. Jag är uppvuxen i kommunismen, har upplevt nationalism, krig och flyktingskap. Det gör mig till en obotlig europé. För mig är det ett av de finaste uppdrag man kan ha att vara Europaparlamentariker, sade Jasenko Selimović i samband med att han tillträdde som EU-parlamentariker.

 

Fem frågor

På hösten 2016 ställde Europaportalen fem frågor till alla svenska EU-parlamentariker. Så här svarade Jasenko Selimović:

Vilka frågor arbetar du med i parlamentet under okt-nov 2016?

Vi parlamentariker arbetar med en mängd frågor samtidigt. Det som tar mest av min tid är Balkan och Ukraina. I egenskap av medlem av Europaparlamentets delegation för Ukraina träffade jag nyligen Ukrainas premiärminister Hrojsman och bland annat diskuterade det upptrappade våldet i landet under de senaste månaderna, samt den oerhört oroväckande situationen med de illegalt frihetsberövade människorna i de separatistkontrollerade områdena. Bosnien och Balkan utgör också en stor del av mitt arbete. I veckan träffar jag, inom ramen för den parlamentariska gruppen jag grundade, Friends of Bosnia and Herzegovina Bosniens president Izetbegovic för att diskutera landets väg mot EU-medlemskap. Jag arbetar för att hjälpa Bosnien och Hercegovina och andra Balkanländer med det nödvändiga reformarbetet som krävs inom ramen för deras EU-närmande. I dessa tider med Brexit och ökad EU-fientlighet så behöver vi lyfta fram de länder som ivrigt väntar på att få vara en del av vår union. Jag är en stark förespråkare av fördjupat EU-samarbete där det största hotet för detta utgörs av de populistiska stämningar vi har idag. Vi behöver bli fler som tar debatten för ett starkare EU-samarbete. Sedan kommer alla andra frågor man arbetar med som parlamentariker, eftersom att jag både sitter i miljöutskottet (ENVI) och i jordbruksutskottet (AGRI). I veckan har jag exempelvis arbetat med en ny lag för att motverka och förebygga användning av nätdroger bland unga. En annan stor fråga jag arbetar med för närvarande är NGO organisationer och deras finansiering ur EU budget. Hur ska vi sätta upp ett finansieringssystem som bättre motsvarar de krav EU ställer. Allt detta är bara november månad.  edan tillkommer frågor i AGRI. Så det blir en hel del arbete. 

 

Vilket är det bästa beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och varför

Frihandelsavtalet mellan EU och Kanada (CETA) och förhoppningsvis frihandelsavtalet mellan EU och USA (TTIP). Jag är odelat positiv till mer frihandel mellan EU och resten av världen.  Avtalet CETA kommer att leda till många jobb och tillväxt för båda parter, och jag hoppas verkligen att vi även ska lösa frågan om TTIP snart. Vi måste möta de främlingsfientliga framgångarna med ökad tillväxt och hantering av arbetslöshet.

 

Vilket är det sämsta beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och varför?

Trots att det är ett beslut fattat av det brittiska folket och inte av EU-parlamentet, så måste jag säga Brexit och hanteringen av denna fråga. Vi behöver nu gå vidare, och det är dags för britterna att handskas med konsekvenserna av deras val. Det är avgörande att Storbritannien inleder Brexit-förhandlingar så snart som möjligt. Om förhandlingarna inte är färdiga fram till 2019 kommer det att skapa en kaotisk valrörelse där frågan om utträde blir en del av valkampanjerna. Det blir paradiset för populister som kommer tävla i att kräva olika nya överenskommelser både för Storbritannien och för deras länder. Jag har förståelse för att mina brittiska vänner behöver tid, men deras tvekan att inleda förhandlingar kan skada alla medlemsländer och EU.

 

Vilka av dina vallöften inför EU-valet har hittills infriats?

I slutet av det parlamentariska året visade den oberoende organisationen MEP ranking, som mäter parlamentarikernas aktivitet, att jag har varit den mest aktiva svenska parlamentarikern och en av de 20-tal mest aktiva av alla 751 EU-parlamentariker. Jag hoppas att mina väljare känner att deras röst räknas och att de har fått en parlamentariker som arbetar hårt. Under detta år meddelades det att EU:s medlemsstater formellt har godkänt Bosnien och Hercegovinas ansökan om EU-medlemskap och förhandlingar med flera andra Balkanländer har kommit vidare. Nu förväntas EU-kommissionen yttra sig om huruvida Bosnien uppfyller kriterierna för att bli ett kandidatland. Detta är fantastiskt. Jag hoppas innerligt att detta kan vara vändpunkten för Bosnien och Balkan och innebära startskottet för ett EU-medlemskap. De reformer och ansträngningar som landets regering vidtagit sig har lönat sig. Samtidigt är detta en seger för hela EU, det är bra att i dessa tider påminnas att det faktiskt finns länder runt om i Europa som ivrigt knackar på EU:s dörr. Ett av mina viktigaste vallöften var att jobba för utvidgningsfrågan och jag hoppas att mina väljare känner att jag gör det. En annan sak som jag pratade om i valrörelsen är Ukraina. Jag har ägnat mycket kraft åt denna fråga och diskuterat landets säkerhet, humanitära organisationers arbete i de ockuperade delarna och motstånd mot Nord Stream 2, med både presidenten, premiärministrar och andra besluthavare i Ukraina. Glädjande nog är vi överens om de flesta frågor. Under dessa besök har jag också träffat mödrar och familjer till de fångar som sitter fängslade i Östra Ukraina. Hantering av denna oroande situation tog jag efter resan upp i EU-parlamentet och med EU-kommissionen. Det är kanske två av mina viktigaste vallöften och det jag hittills arbetat med gällande dessa frågor.

 

Vilka frågor ska du fokusera på fram till EU-valet 2019?

Jag kommer ständigt att vara en motvikt till de främlingsfientliga krafter som motarbetar ett bättre och starkare EU-samarbete. Jag vill verka för en fortsatt utvidgning och kommer att arbeta för inkludering av Bosnien och Hercegovina och övriga Balkanländer i EU. Genom den parlamentariska gruppen Friends of Bosnia and Herzegovina som jag är initiativtagare till kommer vi att hjälpa dessa länder att genomföra de nödvändiga reformer som krävs inom ramen för deras EU-närmande. Fred i Ukraina och slutet på den ryska ockupationen är också enormt viktigt och ligger mig varmt om hjärtat. Här ser jag främst att EU hade varit mer enig i sin hantering av situationen i Ukraina om vi med stark kraft hade infört sanktioner i form av exempelvis importstopp på rysk gas, vilket är det enda som Kreml lyssnar på. Men det gick inte för flera EU-länder, bland annat Tyskland, är uttalat beroende av rysk gas. Vi måste därför systematiskt bygga ut en energiunion så att alla europeiska länder kan exportera och importera energi till varandra. Vi bör också genomdriva massiva energieffektiviseringar för att i mindre grad vara beroende av rysk gas. Slutligen, precis som utlovat inför valet 2014, kommer jag att också fortsätta arbeta för förbättring av företagens villkor, och arbeta för tillväxt och en stärkt inre marknad. Det är enormt viktigt eftersom de främlingsfientliga framgångarna har triggats av finanskrisen och den efterföljande arbetslösheten och måste mötas med stärkt tillväxt. 

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Mer fakta

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret