Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Jasenko Selimovic vill överföra mer makt till Bryssel och välkomnar ett "europeiskt FBI".

Han vill ge EU mer makt

KANDIDATINTERVJU 30 april 2014 | Hoppas på EU-utvidgning

Jasenko Selimovic vill vara en motvikt till främlingsfientliga krafter samt verka för ett tillväxt- och företagarvänligt EU.

Europaportalen träffar samtliga svenska toppkandidater inför valet till Europaparlamentet. I dag har turen kommit till folkpartisten Jasenko Selimovic.

Vi ses på Europahuset i Stockholm. Jasenko Selimovic kommer direkt från en annan intervju. Hans pressekreterare är också med. Selimovic beställer en espresso och berättar att han flydde från Sarajevo under Balkankriget. Att vara liberal och Europavän är för honom därför självklart.

– Jag har upplevt kommunism, nationalism, protektionism och kriget på Balkan. Hela mitt engagemang för såväl liberala som europeiska idéer härstammar från min bakgrund. Upplever man allt det jag upplevde i Sarajevo är det att lätt att förstå vikten av Europatanken.

Det är också givet för honom att kalla sig för europé. Han är sprungen ur en släkt som präglats av olika religionstillhörigheter, etniciteter och politiska övertygelser.

– I begreppet europé kan jag inkludera alla mina möjliga identiteter, säger Jasenko Selimovic.

Selimovic är oroad över att vad han kallar för främlingsfientliga och patriarkala högerpartier och vänsterextrema protektionistiska krafter som ser ut att ta plats i EU-parlamentet efter valet i maj.

– Vi trodde att vi besegrade dem. Varje generation måste kämpa för Europatanken och visa varför vi behöver den, hur mycket vi tjänar på samarbetet och varför det är värt att kämpa för.

Han säger att väljarna ska kryssa honom om de vill se en EU-parlamentariker som kämpar mot främlingsfientlighet, för tillväxt och företagande, samt motverkar den organiserade och gränsöverskridande brottsligheten. De förstnämnda frågorna hänger tydligt ihop, enligt Selimovic.

– Jag vill förbättra företagens villkor och arbeta för tillväxt och en stärkt inre marknad. Det är enormt viktigt eftersom de främlingsfientliga framgångarna har triggats av finanskrisen och den efterföljande arbetslösheten och måste mötas med stärkt tillväxt.

Selimovic är därför odelat positiv till det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA som det nyvalda EU-parlamentet under kommande mandatperiod ska anta eller avvisa. Avtalet kommer att leda till många jobb och tillväxt för båda parter, tror Selimovic.

Han anser att Socialdemokraterna försöker motverka arbetskraftsinvandringen och den fria rörligheten inom EU eftersom de vill ge facken en starkare ställning i EU-länderna. Socialdemokraterna vill bland annat skriva in garantier för fackliga fri- och rättigheter i EU:s fördrag i form av ett ”socialt protokoll”.

– Det skadar både Sverige och dessa människor [de som kommer till Sverige från andra EU-länder för att arbeta]. Men man rättfärdigar det genom att överdriva problem på arbetsmarknaden. Därför tror jag att man egentligen vill flörta protektionistiska och främlingsfientliga väljare. Det är olyckligt. Sverige som är ett litet och isolerat land gynnas av öppenhet och arbetskraftsinvandring, säger Jasenko Selimovic.

Han kan tänka sig att sitta i EU-parlamentets utrikesutskott där han vill verka för en fortsatt utvidgning, men är även intresserad av budgetutskottet och handelsutskottet för att se till att EU:s planerade frihandelsavtal med USA blir verklighet. Selimovic tillägger att det är viktigt att gå på utskottsmöten eftersom ”väljarna inte röstar fram EU-parlamentariker för att de inte ska vara där”.

Selimovic vill generellt överföra mer makt till EU. Han vill bland annat inrätta en europeisk federal polismyndighet motsvarande FBI i USA samt en europeisk åklagarmyndighet. Selimovic anser att det är nödvändigt för att bekämpa exempelvis människohandel och annan gränsöverskridande organiserad brottslighet. EU:s polisbyrå Europol, som främst samordnar EU-ländernas kamp mot organiserad brottslighet, har inte tillräckligt med resurser för att klara av det, enligt Selimovic.

EU-kommissionen borde även få driva en mer självständig utrikespolitik där Catherine Ashton,  EU:s utrikeschef, skulle få liknande befogenheter som en utrikesminister i nationella regeringar.

– Det hade varit bättre om EU hade varit mer enig i sin hantering av situationen i Ukraina och om EU med stark kraft hade infört sanktioner i form av exempelvis importstopp på rysk gas, vilket är det enda som Kreml lyssnar på. Men det går inte för Tyskland är uttalat beroende av rysk gas. Vi måste därför backa klockan och systematiskt bygga ut ett energinätverk i Europa så att alla europeiska länder kan exportera och importera energi till varandra. Vi bör också genomdriva massiva energieffektiviseringar.

Selimovic vill även att det inrättas en europeisk myndighet för matkontroller, en fråga som hans partikollega Marit Paulson driver i EU-parlamentet.

– Det är det enda sättet att kontrollera att maten har den kvalitet som den påstås ha och innehållet stämmer överens med det som står på etiketten på förpackningen. Många säger att nationella kontroller räcker. Men hade de räckt skulle vi inte haft häst i lasagnen.

Men det finns politikområden som EU inte ska lägga sig i bland annat abortlagstiftningen. Han vill inte heller se en europeisk armé eftersom  de flesta EU-länder är med i Nato, som även Sverige borde ansluta sig till, enligt Selimovic.

Han säger att han har relativt stor EU-erfarenhet genom sitt arbete som statssekreterare hos integrationsminister Erik Ullenhag (FP). Jobbet har inneburit många möten på kontinenten. Han känner även flera ledamöter och tjänstemän i Bryssel. Han betonar dock att uppdraget som EU-parlamentariker skiljer sig från riksdagsuppdraget.

– Europaparlamentet är mer inriktat mot kompromisser och samarbete och det gäller att driva opinion för att få så mycket som möjligt gjort.

 

 

Mer fakta

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret