Senast uppdaterad: 30 november 2022
Artiklar i ämnet
Fördjupning: Maktkamp avgör konservativa EPP:s väg
Den interna maktkampen inom den kristdemokratiska och konservativa partigruppen EPP, där svenska moderater och kristdemokrater ingår, mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EPP-ledaren Manfred Weber kommer att vara avgörande för att forma Europas framtid i många år framöver, skriver Politico. Enligt tidningen har synen på klimat- och migrationsfrågor i år utvecklat sig till en vattendelare mellan von der Leyen och Weber – där kommissionsordföranden drar mot mitten medan EPP-ledaren vill gå mer åt höger. Själva förnekar de att det skulle råda en politisk dragkamp mellan dem.
Debatt: Vi fortsätter att söka rättvisa för Daphne
Nu har det gått fem år sedan journalisten Daphne Caruana Galizia mördades på Malta. Tystnaden kring det politiska ansvaret är öronbedövande, fortfarande finns för många obesvarade frågor. Vad säger socialdemokraterna i Europaparlamentet om de maltesiska socialdemokraternas ansvar för dådet?
Tysk tar över europeiskt högerparti
Den tyske EU-parlamentarikern Manfred Weber valdes i går tisdag till ordförande för det europeiska paraplypartiet EPP som samlar kristdemokratiska och konservativa partier som Moderaterna och Kristdemokraterna. Weber tar över efter den polske politikern Donald Tusk som leder oppositionen i sitt hemland.
EU-ledare: Förr eller senare totalstopp för import av rysk energi
Europeiska rådets ordförande Charles Michel räknar med att EU kommer att införa ett totalembargo på rysk energi, inklusive gas. I EU-parlamentet är stödet för ytterligare sanktioner massivt men man kräver att det ska ske förr snarare än senare.
EU-parlamentariker vill stoppa kinesiska bolagsköp
EU bör införa ett 12-månaders moratorium för kinesiska bolagsförvärv. Det anser den konservativa EPP-gruppens ordförande i EU-parlamentet, Manfred Weber, enligt Di.
EU-parlamentet uppmanar till solidaritet inför coronaviruset
I Europaparlamentet kritiserades EU-länderna för att de vidtar olika och i bland motstridiga åtgärder för att hantera coronaviruset.
Tveksamt om Orbáns parti kan vara kvar i EPP
Inför EU-valet tidigare i år uteslöts det ungerska nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz tillfälligt ur det europeiska högerpartiet EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, för att ha brutit mot paraplyorganisationens värderingar. En utredning tillsattes för att bedöma huruvida Fidesz helt ska uteslutas. Tysken Manfred Weber, ledare EPP:s partigrupp i EU-parlamentet, menar att det ungerska partiet under Viktor Orbán i nuläget inte gjort tillräckligt för att visa att man hör hemma i EPP.
– Hittills har Fidesz och dess ordförande Viktor Orbán inte nyttjat tiden för att undanröja de kritiska punkter som ledde oss till att suspendera dess medlemskap, sade Weber till Der Spiegel.
Inom några veckor väntas utredningen om Fidesz fortsatta EPP-medlemskap komma. Ett beslut kan tas på ett EPP-möte i februari nästa år.
EU-parlamentet skyndar långsamt med brexitavtal
EU-parlamentet har ingen brådska att godkänna utträdesavtalet med Storbritannien.
Hård kritik från Weber mot Macron och Orbán
Den tyske EU-parlamentarikern Manfred Weber riktar skarp kritik mot Frankrikes president Emmanuel Macron och Ungerns premiärminister Viktor Orbán för den uppgörelse mellan EU-ländernas ledare som tidigare i veckan grusade Webers chanser att bli EU-kommissionens nästa ordförande. Detta trots att han var partigruppen EPP:s kandidat och EPP blev störst i EU-valet.
– Det var hemliga förhandlingar och sena möten där Macron-Orbán-axeln fick som den ville och monterade ner systemet med toppkandidater, säger Weber i en intervju med tyska tidningen Bild, enligt TT/Aftonbladet.
Toppkandidat Weber ger inte upp
Trots svagt stöd bland medlemsländerna och i EU-parlamentet insisterar EPP:s toppkandidat Manfred Weber att jobbet som ny kommissionsordförande är hans.