Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Cecilia Wikström (FP) tror att förhandlingarna om ett gemensamt asyl- och migrationspaket kan upptas redan efter påsk.

Wikström: EU måste bli mer federalt

BRYSSEL 29 mars 2012 | Tre frågor till Europaparlamentariker

– Det är genom att vi söker oss närmare varandra som vi blir starka, säger Cecilia Wikström.

Europaportalen träffar alla svenska Europaparlamentariker för att se vad de har för sig och hur deras vision för EU ser ut. Nu har turen kommit till folkpartisten Cecilia Wikström.

Vad jobbar du med i Europaparlamentet under våren?

– Jag jobbar med att sy ihop det gemensamma asyl- och migrationspaketet, säger Cecilia Wikström som är ansvarig för att lotsa frågan genom Europaparlamentet.

En gemensam asyl- och migrationspolitik i EU har länge legat på bordet och fick en extra aktualitet under förra sommaren då den Arabiska våren gav upphov till en stor flyktingvåg till unionen. Men hittills har förhandlingarna bromsats av medlemsländer i ministerrådet.

Nu har en ny lösning filats fram och som Cecilia Wikström hoppas ska vinna gehör hos medlemsländerna.

– Förhoppningsvis kan förhandlingar inledas efter påsk vilket är mycket tidigare än man tidigare kunnat hoppas på, säger Cecilia Wikström som räknar med att hela paketet ska bli klart redan i år vilket länge ansetts vara en omöjlig uppgift.

Cecilia Wikström jobbar också med en annan fråga som under lång tid suttit fast i ministerrådet: ett gemensamt EU-patent.

– Man väntar i 37 år på att få en patentförordning och en domstolslösning och sen lägger man allt på is för att man inte kan komma överens om var domstolen ska ligga, säger hon och uppmanar medlemsländerna att lägga den i Bryssel så länge.

Ett EU-patent ska göra det möjligt för företag och personer att ta patent på sina uppfinningar hos en enda EU-myndighet istället för i varje medlemsland – något som anses utgöra ett stort hinder på den inre marknaden.

– Vi måste också undanröja de handelshinder som finns på den digitala inre marknaden och det är jag i fullt färd med just nu, säger Cecilia Wikström och menar att man behöver hitta verktyg för att få digitala filmer, böcker och musik legalt över nationsgränserna.

– Det är inte rimligt att små leverantörer ska behöva förhandla rättigheter land för land och lägga tid och pengar på jurister istället för att möta en potentiell kundkrets på en halv miljard människor, säger hon.

Vilken är den viktigaste frågan i Europa just nu?

– Att se att krisen har många ansikten, säger Cecilia Wikström.

– Finanskrisen har blivit en ekonomisk kris och har lett till en social kris i vissa medlemsländer och en politisk kris i andra länder. Det hela kan sammanfattas med en tillitskris i Europa, tillit till de finansiella strukturerna, banksystemen och de politiska institutionerna, säger Wikström.

Hon beklagar att EU-ledarna bara talar om den ekonomiska krisen som sådan och inte vågar tala om att politiken många gånger misslyckats att skapa tillit hos medborgarna.

– Länderna bygger murar, säger hon och pekar på nationalism och protektionism som gryr i vissa medlemsländer.

– Vi måste adressera tillitskrisen med samma allvar och beslutsamhet som den ekonomiska krisen, säger Cecilia Wikström som tror att lösningen ligger i samtal och folkbildning på alla plan.

Om du fick bestämma, hur skulle då EU se ut om tio år?

– Då har vi gått ännu närmare federalism. Det är genom att vi söker oss närmare varandra som vi blir starka, säger Cecilia Wikström som vill att EU även ska ha beskattningsrätt.

– Om de ekonomiska prognoserna stämmer, sitter Italien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien om 30 år inte längre med i G8-gruppen. De ersätts av Brasilien, Kina, Indien och Indonesien. Om Europa ska vara med vid det bordet måste vi förstärka vårt samarbete, säger Cecilia Wikström.

– Jag tror inte vi kommer få fullständig kontroll över ekonomin förrän vi genomför federalism fullt ut.

Hon ser även att Norge, Island och hela Balkan är med i EU.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret