Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Gunnar Hökmark, Europaparlamentariker för Moderaterna.

Hökmark: Kunskap är världens bästa epidemi

BRYSSEL 19 mars 2012 | Tre frågor till Europaparlamentariker

För Gunnar Hökmark är ökad forskning EU:s framtidsväg.

Europaportalen träffar alla svenska Europaparlamentariker för att se vad de har för sig och hur deras vision för EU ser ut. Nu har turen kommit till moderaten Gunnar Hökmark.

Vad jobbar du med i Europaparlamentet under våren?

– Det allra viktigast under våren är att på olika sätt lägga grunden så att vi kan få tillväxtreformer och få tillbaka den ekonomiska utvecklingen, säger Gunnar Hökmark som i Europaparlamentet arbetar med frågor som rör den digitala inre marknaden: radiospektrum och roaming.

Roamingfrågan handlar om att göra det billigare för privatpersoner och företag att surfa på internet med mobilen när man befinner sig i ett annat EU-land.

– När man är utomlands kommer man via det lokala telebolaget kunna koppla upp sig direkt på internet i stället för att ta vägen hem till Sverige och sen ut på nätet. Det innebär en gigantisk kostnadsbesparing, säger Gunnar Hökmark som räknar med att EU-parlamentet kommer att stödja hans förslag.

Den andra frågan, radiospektrum, gäller vilka frekvenser som ska vara tillgängliga för internet och mobila tjänster.

– Med den lagstiftning vi nu beslutat om så kommer Europa kunna vara ledande när det gäller att ha mest utrymme för utvidgning av mobilt internet, säger han och menar att en öppning av radiospektrumet kommer leda till en stor ekonomisk utveckling.

Att EU ska bli en ledande inom forskning och innovation är Gunnar Hökmarks svar på hur unionen ska bli konkurrenskraftig i framtiden.

– Min strävan är att fördubbla anslagen till forskning i långtidsbudgeten och samtidigt se till att mer av de regionala pengarna används till att stödja forskning i de olika länderna och på det sättet öka Europas förmåga att bli ledande vad det gäller forskning, säger Hökmark.

– Kunskap är en gemensam tillgång, det är i positiv bemärkelse en epidemi – världens bästa epidemi. Den smittar av sig och är delbar, kunskap sprider sig, säger han.

För att nå dit vill Hökmark att den offentliga finansieringen av forskning ska utgöra två procent av ett lands bruttonationalprodukt, ungefär en fördubbling jämfört med i dag.

Vilken är den viktigaste frågan i Europa just nu?

– Det är helt enkelt att komma ur den ekonomiska krisen och se till att vi kan bli en ledande kunskapsekonomi – satsa mer på forskningen och öppna den inre marknaden, säger Gunnar Hökmark.

Om du fick bestämma, hur skulle då EU se ut om tio år?

– Jag vill ha en Europeisk union som är stark i världen när det gäller demokrati och frihet och som har en förmåga att verka för detta. Men också att vi är den mest dynamiska ekonomin när det gäller nyföretagande och innovationer så att vi kan vara ledande i världen inte genom att trycka tillbaka andra utan genom att gå före, säger Gunnar Hökmark som gärna ser att EU utökas med Schweiz, Island, Serbien, Turkiet och Norge.

Dessutom vill han att det ska bli tydligare vad medlemsländerna gör gemensamt och vad som ska bestämmas på nationell nivå.

– Det finns väldigt mycket som inte behöver vara gemensamt och då ska vi inte krångla till det. Men det ska vara lätt att fatta beslut i det som är gemensamt, säger Gunnar Hökmark och räknar upp områden som miljöfrågor, finansmarknaden och den ekonomiska strukturen.

Hökmark vill även fasa ut EU:s jordbrukssubventioner.

– Då får vi 40 procent av budgeten som kan användas för att stärka till exempel forskning, europeiska nätverk, den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.
 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret