Acta-demonstrationer i Zürich tidigare i år.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Slutstrid inleds om ACTA

I veckan inleds omröstningarna om det kontroversiella ACTA-avtalet i EU-parlamentet, mot EU-kommissionens vilja. Säger EU-parlamentet nej blir det inget avtal för EU.

 

Striden om ACTA-avtalet har seglat upp som en av de hetaste i EU sedan telekompaketet orsakade kalabalik och folkstorm för precis tre år sedan. Avtalet som har slutits mellan EU, USA, Japan och en handfull andra länder, vill bekämpa både varumärkesförfalskning och illegal nedladdning. Att de två olika brotten läggs i samma avtal har kritiserats och kan bli dess fall – beroende på hur Europaparlamentet ställer sig i frågan. Ett godkännande där är avgörande för att det ska träda i kraft. Den här veckan inleds omröstningarna om avtalet i tre av de totalt fem utskott som ska uttala sig.

I det mäktiga industriutskottet är det Piratpartiets Amelia Andersdotter som ansvarig ledamot som har lotsat frågan framåt och hon ser fram emot omröstningen på torsdag.

– Men det är svårt att säga hur det går. Jag tycker att ACTA-avtalet är oförenligt med de beslut EU-parlamentet har tagit tidigare om den digitala marknaden och synen på internet. Mycket kommer det att handla om vem som faktiskt dyker upp på omröstningen. Dyker det upp ersättare som stödjer min linje vinner vi, annars kan det bli tvärtom.

I de två övriga utskotten som också röstar på torsdagen går åsikterna isär. I det rättsliga utskottet är rapportören för avtalet medan den ansvarlige parlamentarikern i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter förordar att det röstas ned.

Flera politiska grupper har gjort klart vilken linje de går på. Den socialdemokratiska och gröna gruppen är emot avtalet, vilket är viktigt då den huvudansvariga ledamoten för avtalet i handelsutskottet, David Martin, är från brittiska Labour. Konservativa EPP har en längre tid varit för avtalet, men har sedan intagit positionen att det bör omförhandlas.

Gruppen som ofta blir tungan på vågen, liberala ALDE, har även den nyligen bestämt sig för att motsätta sig avtalet. Frågan är om gruppen kan hålla ihop. Den stora tyska delegationen i gruppen har varit tveksam en längre tid.

Flera av de tyska ledamöterna anser att avtalet är okej, men har märkt av starka protester från allmänheten i form av meljstormar och demonstrationer runt om i Europa. Därför kommer de ”att ducka” i frågan och rösta emot det, säger en medarbetare hos en tysk liberal till Europaportalen.

Och fram till omröstningen i handelsutskottet den 20 juni och i hela parlamentet i början av juli fortsätter protesterna. Lördagen den 9 juni kommer demonstrationer att arrangeras i minst ett tjog länder i knappt 100 städer runt om i Europa. Tyngdpunkten ligger i Tyskland, där Piratpartiets senaste framgångar tycks bidra till att mobilisera krafter mot avtalet.

Förespråkarna för avtalet, bland annat musik- och skivindustrin och kemikalieindustrin, hoppas nu på att omröstningen ska skjutas upp. EU-kommissionen bad för ett par veckor sedan EU-domstolen att undersöka om avtalet är i överens med EU:s lagstiftning, speciellt rättighetsstadgan. Innan EU-domstolens prövning är över, vilket kan ta drygt ett år, bör parlamentet inte rösta om avtalet, påpekade EU-kommissionen.

Men den vägen ska parlamentet inte ta, menar Amelia Andersdotter.

– EU-parlamentet har ju redan röstat emot att skjuta beslutet till EU-domstolen så vi borde inte lyssna på vad kommissionen säger. Vi ska göra våra egna bedömningar och inte bli manipulerade av andra institutioner.