EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) har bestämt sig för att rösta ja till EU:s långtidsbudget. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentariker ger sitt stöd till regeringens budgetlinje

Folkpartisten Cecilia Wikström byter fot och röstar för EU-budgeten. Beskedet kommer mindre än en vecka efter att partiledaren Jan Björklund manat till rättning i ledet.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) har bestämt sig för att rösta för förra veckans budgetuppgörelse mellan EU-länderna.

– Det är så bra det kunde bli givet de omständigheter som fanns. Jag tror det här är ett tillfälle då vi kan säga att alla är nöjda med resultatet förutom parlamentet och dess talman, säger Cecilia Wikström och syftar på Martin Schulz som kritiserat uppgörelsen.
                                                                                                                                                 
Hon är glad
att satsningar inom forskning och innovation finns kvar och att utbytesprogrammet Erasmus och EU:s flyktingfond inte togs bort men hon hade önskat att mer kunde gjorts inom jordbruksdelen.

Beskedet innebär att Cecilia Wikström svänger. Som en av fem svenska EU-parlamentariker röstade hon i höstas för kommissionens förslag på långtidsbudget – en budget som var betydligt ambitiösare än den som medlemsländerna till slut enades om.

– I höstas var läget helt annorlunda, säger hon.

Cecilia Wikström kritiserade då statminister Fredrik Reinfeldt (M) när denne sade att EU-parlamentarikerna borde följa de svenska partiernas syn på budgeten.

– Min partiledare här heter Guy Verhofstadt [ledare för den liberala gruppen Alde] och jag har varit lojal mot den partilinjen, sade Cecilia Wikström till Europaportalen.

Trots att Guy Verhofstadt, i liknande ordalag som talman Martin Schulz, kritiserat budgetuppgörelse menar Cecilia Wikström att hon fortfarande är väldigt lojal mot Alde-gruppen oaktat att denna ännu inte tagit ställning hur de ska rösta om långtidsbudgeten.

Folkpartiet i Sverige är dock av en annan åsikt. Partiledaren Jan Björklund sade i fredags till Europaportalen att han utgår från att folkpartisterna i Europaparlamentet kommer att stödja den svenska budgetlinjen

Cecilia Wikström menar att hon inte varit i kontakt med svenska partikamrater eller utsatts för några påtryckningar från Sverige.

– Inte ett dugg. Jag har inte varit i närheten av någon svensk partipiska från något håll. Ingen partipiska över huvud taget, säger Cecilia Wikström.