Annons

Efter EU-valet 2014 ska antalet parlamentariker skäras ned 15 mandat. Sverige riskerar att bli ett av de länder som förlorar.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige riskerar förlora plats i Europaparlamentet

Ännu råder osäkerhet om hur omröstningen om det svenska mandatet i EU-parlamentet kan gå. 

I det förslag om ny mandatfördelning i EU-parlamentet föreslås bland annat att Sverige ska förlora ett mandat – från dagens 20 till 19 efter nästa EU-val. Detta som en konsekvens av att det redan finns för många parlamentariker och att Kroatien i sommar blir nytt medlemsland.

– Det är absolut omöjligt att vi ska straffas såsom vi gör i denna lösning. Vi kommer inte att acceptera ett system som ger oss denna position, sade i förra veckan EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) under en debatt i parlamentets konstitutionsutskott där frågan avhandlas.

Hon och andra svenska EU-parlamentariker menar att Sverige borde få behålla sina 20 mandat på bekostnad av antingen Ungern eller Österrike vilka annars får en gynnsammare mandatfördelning i förhållande till befolkningsmängden jämfört med Sverige.

På tisdag i nästa vecka ska konstitutionsutskottet rösta om förslaget. Till omröstningen har det kommit in ett antal ändringsförslag. Av de olika förslagen är det sammanlagt 16 EU-parlamentariker som undertecknat förslag som uppmanar att Sverige ska få behålla alla sina mandat. Tio parlamentariker kräver att Irland inte ska bli av med ett av sina mandat. Om förslaget går igenom, utan att ändringsförslagen antas, blir den relativa förlusten i representativitet störst för Irland.

EU-parlamentarikern Rafał Trzaskowski, en av de ansvariga för förslaget, menar att lösningen inte är ideal. Enligt hans medarbetare har den stora konservativa EPP-gruppen, som han tillhör, inte någon gemensam linje. Det är upp till gruppens sammanlagt nio parlamentariker i utskottet att individuellt avgöra hur de röstar.

Vad gäller EU-parlamentets näst största partigrupp, socialdemokratiska S&D, råder delade meningar om hur de ska rösta. Enligt EU-parlamentarikern Evelyn Regner, ersättare för S&D i utskottet, har gruppen ännu inte enats om en position. Men enligt pressekreteraren Céline Bayer kommer gruppen att rösta för förslaget, vilket är troligt eftersom den andre ansvarige för förslaget, Roberto Gualtieri, kommer från S&D-gruppen. 

EU-parlamentets tredje största grupp, liberala Alde, kommer att rösta för att Sverige ska få behålla sina 20 mandat.

Alla de 20 svenska EU-parlamentarikerna ställer sig bakom att Sverige inte ska förlora något mandat.

Efter att konstitutionsutskottet röstat tar hela EU-parlamentet ställning i mars. Medlemsländerna måste sedan enhälligt godkänna förslaget vilket ger Sverige möjlighet att lägga veto.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill inte i dag ta ställning till frågan.

– Nej, för att det ligger på Europaparlamentet. Det är bara i sista hand som det möjligen skulle hamna i Europeiska rådet. Men vår förhoppning och övertygelse är att det här kan man lösa i Europaparlamentet, sade Fredrik Reinfeldt till Europaportalen på tisdagen.